МАСИРАН УДАР В БАНСКО! Незаконни кучешки боеве вкараха в полицейски капан фермата на братя Тодеви, десетки българи и гърци отведени за разпит

Масиран удар срещу провеждането на незаконни кучешки боеве нанесе вчера полицията в Банско, в местното полицейско управление бяха привикани на разпит десетки участници, дошли от цялата страна и от Гърция.

Почти цял ден фермата на известните в региона братя Радослав и Костадин Тодеви, популярни още като Радо и Динкежо, остана под полицейска блокада. Десетки леки автомобили и микробуси, превозващи кучета от цялата страна, бяха блокирани на място и щателно проверявани. Голяма част от хората бяха отведени в полицейското управление в курорта за разпит.

Освен български граждани е имало и гръцки, които в късния следобед вчера също бяха закарани в полицията за разпит. На място беше и екип на фондация „Четири лапи”, който трябваше да транспортира кучетата до приюта в Благоевград. До изземване на четириноги обаче не се стигна и един по един микробусите с клетките бяха освободени от мястото.

Никой от задържаните не пожела да коментира защо са дошли по едно и също време толкова хора във фермата на Радо и Динкежо. От полицията все още не дават официална информация, тъй като текат следствени действия. Служителите на „Четири лапи” пък смятат, че полицията се е намесила твърде рано и така е пропусната възможността да се съберат доказателства за незаконни действия на участниците и организаторите. Тяхната информация също беше оскъдна. Почти през целия ден служителите на фондацията останаха на място и търпеливо изчакаха приключването на полицейската акция.

„На нас ни се обадиха, че тук има организиран кучешки бой, но докато дойдем, всичко беше приключило и полицаите ни оставиха отвън да чакаме. Оттам нататък всичко се оказа губене на време – колите са спрени тук, проверяват се, кучетата са по бусовете и цял ден се извършва проверка. Не съм видял бой. Повечето от тук присъстващите твърдят, че не е имало бой, а изложба, но такава незаконна изложба… просто подценяват интелигентността на хората. Лично аз не видях никъде окървавено куче, т.е. това, което се вижда при големите боеве. Вероятно полицаите са се намесили по-рано и са предотвратили това. Нямаме информация колко кучета е имало тук. Първоначалната ни информация беше, че трябва да транспортираме част от животните в приюта в Благоевград, след това се оказа, че няма да има транспортиране. В момента изпълняваме ролята на поемни лица. Все още се проверява дали има някакви медикаменти, които са под възбрана. Засега не е открито нищо такова”, каза Николай Христов, ловец към „Четири лапи”.

„Кучетата са от различни райони на България и всички бяха в добро здравословно състояние. Не може да се докаже, че животните, които бяха тук, се ползват за бой, тъй като нямат никакви наранявания”, каза Антония Рикова, клиничен работник към фондацията.

Полицията в Банско все още извършва проверки, за да стигне до организаторите на мероприятието.

Репортер на вестник „Струма” се опита да се свърже с единия от братята Тодеви – Радослав, който обаче не си вдигаше телефона през целия ден.

По-голямата част от кучетата, които бяха на мястото, са от породата средноазиатска овчарка, известна като азиатец и една от най-често използваните в кучешките боеве. Последните две кучета бяха освободени от мястото малко след 16:00 часа, но проверките във фермата на братя Тодеви продължиха.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *