![](https://struma.bg/wp-content/uploads/2017/01/103017.jpg)
Необходими продукти
150 г зряб боб
60 мл зехтин
1 глава лук, нарязан на ситно
2 скилидки пресован чесън
250 г картофи, нарязани на кубчета
250 г моркови, нарязани на кръгчета
350 г тиквички, нарязани на кръгчета
2 стръка целина, нарязана на ситно
2 стръка праз, нарязани на кръгчета
1 дафинов лист
1 с. л. нарязан босилек
2 л зеленчуков бульон
150 г дългозърнест ориз или дребна паста
250 г домати, обелени и нарязани на четвъртини
200 г замразен грах
сол на вкус
пипер на вкус
Начин на приготвяне
Бобът се измива и се накисва в студена вода от предната вечер. Отново се измива и се слага в съд да ври за час, час и половина, докато омекне. Отцежда се и водата от варенето се изхвърля.
В сгорещения зехтин се запържват лукът и чесънът, докато омекнат, прибавят се картофите, морковите, тиквичките, целината, празът, дафиновият лист и босилекът. След 5 мин. се прибавят бульонът и бобът. Супата се покрива и се вари, като се разбърква от време на време. След 25 мин. се слагат оризът или пастата. Вари се 15 мин. и се прибавят доматите и грахът. След 5 мин. супата е готова. Подправя се с лимонов сок, сол и пипер и се сервира.