Заради ниската грамотност на кадрите! В ЮЗУ въвеждат часове по писмена и говорна култура

ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград въвежда часове по писмена и говорна култура. Новата дисциплина е с хорариум от 30 часа и ще се учи като избираема по един семестър от началото на следващата академична 2016/2017 г. Знанията си по български език ще могат да наградят всички студенти на университета, независимо каква специалността следват.

Зам. ректорът по учебната част проф. д-р А. Стоилов коментира, че решението за вкарване на часове по писмена и говорна култура е взето след анализ на качеството на кадрите, идващи от средното образование. „Все по-ниската правописна и правоговорна култура е една тревожна тенденция на национално ниво и се отчита от колегите от всички висши учебни заведения . В този смисъл това не е явление само в нашия, а във всички университети”, каза проф. Стоилов и допълни, че с въвеждането на дисциплината ЮЗУ дава възможност на студентите да попълнят пропуските си по български език.

Припомняме, че още докато беше декан на Филологическия факултет, проф. Стоилов нееднократно е предлагал да се въведат часове по БЕЛ, изтъквайки, че подобен предмет ще е от полза за всички бъдещи вишисти.

Проверка на вестник „Струма“ показа, че към момента единствено Великотърновският университет е въвел тази дисциплина за всички студенти, и то като задължителна, а още няколколко висши училища, сред които и СУ, обмислят идета.

Преподаватели приветстваха въвеждането на новия предмет и споделиха, че заради все по-ниската грамотност на завършващите средно образование е крайно наложащо всички университети да въведат часове по БЕЛ. Зам. ректорът по учебната част на ЮЗУ пък поясни, че при интерес от страна на студентите и след промяна на учебните планове дисциплината може да стане задължителна. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *