Топ теми

ОТМЕНИХА РАЗСТРЕЛА МУ! Последният осъден на смърт българин проговори

Да получиш смъртна присъда, да е твой ред да умреш, защото си последният жив осъден затворник и да отменят разстрела. Такава е историята на Илия Балинов, разказва Нова тв.

Какво е да чакаш смъртта, да влезеш зад решетките преди ’89-а и да излезеш 22 години по-късно – в една абсолютно нова България.

„Направих убийство. Пиянска работа. Те пияни, ние пияни. Дразнихме се един друг и стана бой на улицата. У мен имаше нож. Не съм искал да го убия“, спомня си Балинов.

19 март 1988-а година е последният ден, който Илия прекарва на свобода. После е осъден на смърт. Сменят присъдата му през септември 89-а.

„Един старшина имаше там. Отвори шпионката и ми хвърли една бележка. Вътре пишеше: „Не бой се. Смениха ти присъдата на 30 години“, разказва осъденият на смърт.

Заради добро поведение и работа в затвора 30-годишната присъда на Илия също е намалена. И така през 2010-а година, след 22 години и седем месеца зад решетките, затворникът излиза на свобода. 

Днес той живее в родното си село, където го помнят с престъплението. От 2013-а е безработен. От време на време работи частно.

Когато влиза в затвора, Илия оставя съпругата и двете си деца сами. 22 години по-късно прави опит да се върне към семейството си, но безуспешно.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *