Топ теми

Пилоти обучават планински спасители да оказват помощ от въздуха

Служители на Планинска спасителна служба преминаха успешно обучение за оказване на помощ от въздуха при тежки условия. Целта на тренировките е повишаване сигурността в планините на територията на цялата страна.

В средата на този месец, край София, спасителят Тервел Тотев, който отговаря за района Рила, Боровец и Стара планина, направи поредица от екстремни спускания с лебедка от борда на медицинския хеликоптер на „Активна грижа“, като поддържаше непрекъсната радиовръзка с екипажа от летящата линейка. По този начин, Тервел усвои множество техники, необходими при спускането и качването на носилка с пострадал, докато хеликоптерът е във въздуха.  Тези умения са изключително важни, за да се реагира бързо и адекватно при инциденти в труднодостъпни райони.

Практическото обучение с участието на хеликоптер беше предшествано от теоретично, в което участие взеха трима водещи планински спасители, отговарящи за различни райони. Освен Тервел Тотев, успешно теорията преминаха планинските спасители Захари Димитров, който отговаря за Алеко, Пампорово, Витоша и Родопите и Димитър Пицин, опериращ в Банско Добринище и Пирин. Двамата ще завършат практическото си обучение през месец април.

Тренировките на планинските спасители са част от социалната програма на „Лев Инс“, в партньорство с Планинска спасителна служба към БЧК и „Хели Ер“, по проект „Активна грижа“. „Лев Инс“ е първата  компания у нас, която инвестира сили и средства в обучението на въздушни и наземни спасителни екипи, както и пионерът във въвеждането и утвърждаването на въздушната помощ в България, която е широко разпространена в Европа.

Припомняме, че обучения на въздушни и наземни екипи на застраховка „Активна грижа“ се проведоха и през изминалия зимен сезон със спасители от Банско и Витоша. Благодарение на действията на наземните и въздушни екипи на „Активна грижа“, през миналата година бяха  спасени десетки човешки животи.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *