ЛЮБОПИТЕН КАЗУС! Изправиха на подсъдимата скамейка кандидат-кмет, обвинен в купуване на гласове, рекорд – 28 джигуровци призовани да свидетелстват

Екскметът и кандидат за кмет на последните избори в санданското село Джигурово Кирил Димитров бе изправен вчера на подсъдимата скамейка за престъпление по НК – за купуване на гласове и даване на имотна облага с цел склоняване за упражняване на избирателно право в полза на определено лице. В съдебна зала като свидетели бяха призовани 28 жители на с. Джигурово, сред които бе и екскметът Васил Николов, мандат 2011-2015 г. Съдебното заседание се председателства от магистрат №1 Николинка Бузова.

След близо 6 часа разпити на свидетели съдия Н. Бузова отложи делото за месец май за разпит на нови свидетели. Един от призованите свидетели е представил болничен и отсъства от заседанието. Пред сградата на съда в Сандански и във фоайето присъстваха не само призовани свидетели, но и техни роднини и приятели.

Призовани свидетели споделиха, че не знаят защо фигурират имената им в иззетия списък от полицията. Сред тях има и такива, които са гурбетчии в Гърция и Германия. Стефка Николова твърди, че не познава лично Кирил Димитров, по времето на кметуването му не се е срещала с него и не знае защо името й е в списъка. Друга от призованите – Гергана, каза, че е била близка със семейството на К. Димитров, но след скандал вече от няколко години не си говорят.

Както вестник „Струма” писа, обвиняемият К. Димитров бе задържан със заповед на началника на полицията за 24 часа в деня на балотажа на изборите на 1 ноември 2015 г. В шкаф в сградата на кметството в село Джигурово, в стаи, ползвани от читалището, на което К. Димитров е председател, е открит списък с имена и ЕГН-та на жители на селото. Същият списък е иззет от органите на реда в навечерието на изборите. Ако съдът признае за виновен неуспелия кандидат за кмет на с. Джигурово за втори мандат К. Димитров, той ще получи присъда лишаване от свобода от 1 до 6 години или глоба в размер от 10 000 до 20 000 лева.

Това е второто дело в Районен съд – Сандански с рекорден брой призовани свидетели. Първото бе с 40-те футболни хулигани, фенове на ФК „Локомотив“ /Пловдив/, след срещата с ФК „Вихрен“ преди 5 години.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *