Неврокопчанка изиграна от гадже италианец, заложил златните й бижута срещу заем

34-годишната неврокопчанка Диана Делева, която преди 2 години претърпя трудова злополука в обувния цех в Благоевград на бизнесмена Пиеро Агустини, няма късмет с италианците. Не стига че претърпя операция, след като шевната машина се стовари върху ръката й и капса проби пръста й, не стига че след това бе уволнена, но сега се оказа, че е била завлечена и от приятеля си, италианеца Паскуале Петела.

Това твърди тя на делото, което заведе управителят на благоевградската заложна къща „Рефинго“ Мартин Коцев срещу нея заради дълг от 990 лв. Въпросната сума тя взела като паричен заем на 13 ноември 2013 г. и оставила в залог златен синджир, гривна и два пръстена. Договорката била да върне заема до един месец, като се съгласила освен главницата да плати още 99 лв. за лихва и такси. При учредяване на залога заявила, че вещите са нейни, и попълнила декларация, че златото й е подарено. Тя обаче така и не се издължила в едномесечния срок.

Съгласно Наредба за дейността на заложните къщи, ако заемът не бъде погасен в уговорения срок, заложната къща има право да задържи заложената вещ за период от 7 работни дни. След изтичането на този срок заложната къща може да продаде заложената вещ, ако заложната й цена е под 5000 лв., и да си удовлетвори вземането. Това било направено и със заложеното злато на Диана Делева, което било изложено на продажба, но никой не го купил.

На 15.07.2014 г. в заложната къща дошли полицаи и иззели бижутата във връзка с разследване. Впоследствие управителят на заложната къща Мартин Коцев завел дело срещу неврокопчанката в Районен съд – Благоевград за висящия паричен заем. При размяната на книжата по делото в писмения си отговор Диана Делева твърди, че била заложила златото, но парите взел нейният приятел, италианецът Паскуале Петела. Той ги получил от човек, който работел за Венцислав Шалявски, за когото тя знаела, че дава пари назаем срещу заплащане на 10% лихва. Условията по заема били уговорени между тях.

Италианецът, с когото живеела на семейни начала, й се обадил по телефона и й казал да вземе златото, което й бил подарил, и да му го занесе. Когато му го дала, обяснил, че трябва да подпише документи, за да вземе на нейно име пари с лихва 10%, тъй като на него не му давали, защото бил чужденец. Уверил я, че се познава с човека, който му дава парите, и ще й върне златото или ще й подари друго. Диана се подписала, а парите взел Паскуале Петела. Тя обаче не знаела защо полицаите са прибрали златото от заложната къща и се съмнява, че са иззети нейните бижута.

В хода на делото по искане на адвокат Силвия Коцева, която представлява заложната къща, е разпитан служителят Георги Илиев, който потвърдил, че 8 месеца след като златото е заложено и са направени неуспешни опити за продажбата му, е иззето от полицаите. Въз основа на събраните доказателства съдия Гюлфие Яхова счита за основателна претенцията на заложната къща за заема от 990 лв. и осъжда Диана Делева да ги плати ведно с лихвата и сторените по делото разноски от 350 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *