Само 1000 от 7000 тютюнопроизводители в Пиринско с намерение и догодина да излязат на полето

Само около 1000 тютюнопроизводители от Благоевградска област са подали до момента документи за включване в публичния регистър, без който нямат право да произвежгдат и продават тютюн, съобщи директорът на Областната служба по земеделие Кирил Укев.

Министерството на земеделието удължи крайния срок за подаване на документи до 3 юни, но е малко вероятно в оставащите 3 седмици имената си в регистъра да включат още 6000 души, защото миналата година тютюнът бе препитание на 7000 души от областта.

Причините за слабата активност на тютюнопроизводителите са две – все повече хора се отказват от традиционната за този край култура, а останалите нямат възможност да изпълнят задължителното условие преди вписването в регистъра да имат договор с фирма, която ще им изкупи тютюна догодина. Проблемът е, че фирмите още не са доизкупили миналогодишната реколта. 

Освен копие от договорите за изкупуване на суровия тютюн, от тютюнопроизводителите се изискват още документ за правно основание за ползването на земеделските земи с площ над 5 дка, както и копие от протокола за количествата изкупен тютюн за предходната година, припомни Укев.

Прогнозите, че тази година Пиринският край ще намали сериозно добива на тютюн, се потвърждават и от тенденцията все повече хора, главно от Гоцеделчевско, през последните години да зарязват собствените си ниви и да гледат тютюн в Гърция.

Миналата година в южната ни съседка надницата им беше 30-35 евро на ден, без да имат притеснения ще бъде ли подходящ климатът за отглеждането на зеленото злато, няма ли да падне градушка, ще се появи ли навреме фирма, готова да купува, и на какви цени. Отделно от това, хората се хвалят, че гръцките тютюневи полета се обработват много по-лесно, защото там всичко е механизирано.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *