ЗА ПРЪВ ПЪТ Внучката на патрона на ЕГ акад. Людмил Стоянов пристигна в Благоевград за фестивал на гимназията

Внучката на патрона на Езикова гимназия академик Людмил Стоянов Алисия Хосе Санча бе почетен гост на Фестивала на езиците, организиран от благоевградско училище. За изтъкнатата художничка, която живее от 37 г. във Виена, това бе първата среща с ученици, учители и ръководството на гимназията. Тя бе посрещната от директора Тинка Попова и се запозна с бившата учителка по български език и литература Маргарита Шандарова, която преди повече от 30 години предложила ЕГ да носи името на видния български писател, поет, преводач и критик Людмил Стоянов.

„Много съм трогната и емоционално превъзбудена от голямата чест, която ми оказвате с поканата. Радвам се, че дядо ми тук има една прекрасна „къща“, където творчеството му да живее“, каза пред многобройната публика в зала „Яворов” Алисия Санча и допълни, че е в България във връзка с възстановяването на родната къща на дядо й в село Ковачевица, и покани там учениците на Езикова гимназия, когато тя бъде готова.

Тазгодишният традиционен Фестивал на езиците бе посветен на 130-та годишнина от рождението на акад. Людмил Стоянов и бе открит с неговото стихотворение „Върба“.

Учениците разиграха театрални етюди, пяха песни и рецитираха стихове, включително и авторски, на немски, английски, френски, испански, като в програмата бяха включени и изпълнения на български език.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *