Румънски съд закова Брендо! Дадоха му 14 години затвор

Българският гражданин Евелин Банев, наричан Брендо или Игор, беше осъден днес от Букурещкия съд на 14 години затвор по обвинения, че през април 2012 г. е внесъл на територията на Румъния над 51 килограма кокаин, предаде „Аджерпрес”, цитирана от БТА. Присъдата не е окончателна.
През април 2014 г. Букурещкият съд издаде на името на Банев заповед за арест, която до момента не е изпълнена.

Наричан в българската преса „кокаиновия крал, Банев е един от най-големите наркотрафиканти в Европа, отбелязва агенцията. Той беше изпратен на съд от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма през юни 2014 г.

Разследващите установиха, че през април 2012 г. Банев с помощта на неидентифицирани лица е внесъл на територията на Румъния с цел продажба 51,058 кг кокаин.
Наркотикът бил доставен след това на други лица с помощта на българския гражданин Радослав Георгиев Атанасов, който също е изпратен на съд.

На имената на двамата са издадени европейски заповеди за арест на 5 февруари 2013 г.

Атанасов беше предаден временно на румънските власти от съдебните органи в Италия, където изтърпява присъда затвор. По отношение на Банев румънските прокурори направиха постъпки пред българските съдебни власти за временното му предаване, но те бяха отхвърлени.

Евелин Банев беше задържан в България през май 2012 г. в рамките на международна полицейска операция срещу наркотрафика. Брендо беше екстрадиран в Италия, където беше съден за трафик на наркотици, но се върна в България за съдебните заседания по процеса срещу него за пране на пари.

Макар да се явява редовно на тях, той все още се води издирван с червена бюлетина.

През юли 2013 г. Банев беше осъден в Италия на 20 години затвор за ролята си в трафика на кокаин от Южна Америка към Италия. Според италианското правосъдие Брендо и съучастниците му са виновни за нелегалното внасяне на шест тона кокаин в Италия между 2006 и 2008 г., посочва „Аджерпрес”.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *