Топ теми

МВР призна: Борбата с битовата престъпност не дава резултат

Предложения за нови мерки срещу битовата престъпност отправиха от Сдружението на общините към МВР. След срещата от ведомството признаха, че борбата с битовата престъпност не дава резултат и това се вижда от техен анализ.

Новите мерки са предложени от Сдружението на общините и засега са само предложения. Акцентът в тях е – сериозни санкции и повече видеонаблюдение.

В края на март 83-годишен мъж от видинското с. Черно поле попада под прицела на престъпници, влезли в дома му. Заварва ги да тарашат на метри от стаята, в която спи.

Той разказва, че са търсили пари. „Ама аз нямам пари! И ме ритаха, биха, аз ревах, виках, ама не можах да се вдигна. И се вдигнах чак сутринта”, спомня си той.

След жестокия побой мъжът е с шест счупени ребра и множество рани по главата и тялото. Има сили само да извика съседа си, съобщава БиТиВи.

От МВР признават, че въпреки заканата да преборят битовата престъпност, напредък няма. „Смятам, че досега мерките не са дали резултат и това всеки един от вас може да го констатира. Направихме анализ и затова работим по нова концепция”, коментира Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи.

В новите мерки е заложено да има по-строги наказания и по-ефективно видеонаблюдение.

„За кого е маловажно едно разбито жилище на възрастен човек, на когото са му изнесени трупаните с години неща. Доколко той е с ниска опасност, след като се повтаря 10 пъти от едни и същи хора, и те намират през това решето да се определят, че са дребни престъпници и няма образувани наказателни процедури”, коментира Гинка Чавдарова .

В Черно поле, без надежда за промяна остава Борис Спасов.”Милицията си идва, ама тя си минава тука и нищо не им прави”, заявява той.

Засега селото разчита не на видеонаблюдение, а само на няколко патрулиращи полицаи. 

От Сдружението на общините предлагат парите за поддръжка на системите за видеонаблюдение да идват от глоби за установени през същите тези системи нарушения.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *