Парламентарен контрол! Съветниците в Петрич искат обяснение от шефа на ВиК защо при оборот от 2 700 000 лв. печалбата е едва 65 000 лв.

Защо при оборот от около 2 700 000 лева счетоводната печалба на ВиК – Петрич за 2015 г. е едва 65 000 лева, този и още 9 въпроса, отнасящи се до финансовото управление на дружеството, изпратиха съветниците от комисиите по контрол на дейността на общинските фирми и по бюджет до управителя Илиан Ушев.

Напрежението около ВиК възникна, след като на свое съвместно заседание парламентаристите от двете комисии разгледаха отчета за 2015 година и се натъкнаха на съществени несъответствия в цитираните цифри в приходната и разходната част. Съветниците искат да видят фактури и други счетоводни документи за всяка сума в бюджета, преди да приемат отчета на заседание на Общинския съвет.

През 2015 година ВиК – Петрич е ползвала външни услуги за 398 000 лева. От комисията настояват пред ОбС да бъдат представени от Илиан Ушев фактурите за извършените услуги от външните фирми, за да се види коя за каква дейност е била привлечена и дали това е било обосновано.

В справката за приходите и разходите по отчета е посочено, че през 2015 година ВиК – Петрич е ползвала консултантски услуги на стойност 40 000 лева, от които 23 000 лева за юридически услуги. Съветниците искат отговор коя е юридическата кантора и по какви казуси е работила.

Местните парламентаристи са смутени и от отчетените разходи за гориво през 2015 г. Записано е, че за „енергийни продукти за транспортни средства” са изразходвани 150 000 лева. Един от съветниците изчислил, че при такова количество закупено гориво двата багера на ВиК би трябвало да работят денонощно без прекъсване през цялата година.

В графа „други социални разходи и добавки”, в раздела за разходи за труд, фигурират около 185 000 лева. Разделени на 97-те работещи в предприятието, се получава, че на служител се падат 150 лева месечно добавки. Но тъй като няма разбивка на тези разходи, съветниците искат информация дали работниците са получавали тези пари, или те са били разходвани за други цели, например като представителни разходи.

През 2015 година ВиК – Петрич е работила по отстраняването на 668 аварии, което означава 1,83 аварии за всеки ден от годината. Според съветниците, при положение че една трета от водопровода е подменена, броят на авариите би трябвало да бъде значително по-малък.

Управителят Илиан Ушев трябва да отговори на поставените въпроси на следващото заседание на комисиите следващия вторник.

Вчера пред репортер на вестник „Струма“ Ушев коментира: „Нормално е съветниците да питат по отчета. Някои неща няма как да са им ясни, тъй като те не са видели разбивката за разходите. Готов съм да предоставя такава разбивка и ще го направя. Все още не съм получил въпросите им и няма как да ги коментирам по-конкретно. Но във вторник ще им предоставя отговорите“, обеща Ушев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *