Дописани имена без санкцията на секретаря и председателя на СИК лъснаха още в първия отворен плик от изборите в Сандански

Общинският съветник от РЗС Красимир Станков вчера бе разпитан в Административен съд – Благоевград като свидетел на подновеното делото за касиране на резултати от изборите в Сандански. Показанията му бяха свързани с видеозапис за непозволена агитация в деня за размисъл, който направила съпругата на Георги Кунчев, също кандидат за съветник от листата на РЗС.

„На 24 октомври 2015 г., както всеки ден преди изборите, имахме насрочено заседание в щаба на РЗС за 17 часа. Г-н Яне Янев поиска да разговаря само с кандидатите за общински съветници и помоли останалите хора да се поразходят. След като приключи заседанието, в щаба се върна съпругата на Георги Кунчев, която каза, че снимала две момичета от РБ да раздават предизборни флаери в деня за размисъл на централната улица „Македония“. Иван Подолински прехвърли записа на диск и изпрати жалба в ОИК”, обясни Кр. Станков.

Показания даде и авторката на записа Петя Кунчева, която бе атакувана със серия въпроси от трите адвокатки на ОИК – Сандански. Те се интересуваха дали снима често с телефон, при какви случаи, иска ли разрешение от хората, както изисква Конституцията, различава ли кои момичета са пълнолетни, както и дали айфонът й отчита датата и часа на снимките и клипа.

Адвокат Емил Василев, представляващ жалбоподателя Яне Янев, контрира колежките си и ги помоли да спрат да задават повтарящи се въпроси към свидетелката.

Съдия Стоянка Пишиева-Сахатчиева се намеси и призова адвокатите да не предизвикват хаос в залата, като се репликират един през друг, което даде резултат. След разпита на двамата свидетели се пристъпи към отваряне на кашона с избирателните списъци, за да се направи проверка на дописаните лица, тъй като от РЗС твърдят, че има подправени списъци. Още при отварянето на първия плик се установи, че под чертата на основния списък с избиратели са дописани две лица, които са представили и декларации, че не са гласували на друго място.

След допълнителния списък на гласоподавателите обаче липсваха подписи на секретаря и председателя на СИК, каквото е законовото изискване. Проверката на законосъобразността на дописаните лица в избирателните списъци, както и на протоколите от секционните избирателни комисии е в изпълнение на указание на ВАС, който върна делото за повторно разглеждане заради допуснати процесуални нарушения.

На първото заседание бе конституиран като заинтересована страна бившият кмет Андон Тотев, който загуби изборите на балотажа с настоящия кмет Кирил Котев. Именно неучастието на екскмета в административния процес, както и недопуснатата съдебна проверка на избирателните списъци и протоколи, бе отчетено като процесуално нарушение от върховните съдии. Основният коз на лидера на РЗС Яне Янев, който остана трети в кметската надпревара, е, че е имало дописвания на лица и неправилно отчитане на бюлетини, заради което оспорва изборните резултати от последните местни избори. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *