СКАНДАЛ В КРЕСНА! Бизнесмени крещяха и се обиждаха, вадиха „кирливи ризи“

Бизнесмени от Кресна си крещяха и се обиждаха на сесия на Общинския съвет. На извънредно свиканото заседание след обяд съветникът Милчо Караджов и бизнес конкурентът му Георги Куртишев вадиха „кирливи ризи” пред отбрана публика – кметския екип, съветниците и граждани, дошли заради нарастващото напоследък напрежение между двамата.

Последната точка в дневния ред за промяна на статута на ул. „Чинарите“, която обслужва три цеха, сред които и този на Г. Куртишев, бе ябълката на раздора, заради която отдавна прехвърчащите между двамата бизнесмени искри избухнаха в пожар от ругатни и обиди. Предложеното от кмета Николай Георгиев решение въпросната улица да е със специален режим за товарно движение, тъй като обслужва само предприятия, бе прието с изричното условие, поставено от М. Караджов – за ползването й да се плаща такса на кв. метър, така както наемателите на другите общински площи и терени плащат наем. „Предлагам цената да е по-ниска и да е 60 ст на кв.м, площта е 2064 кв.м, а парите ще решаваме на сесия за каква благотворителна или социална кауза да ползваме“, настоя съветникът Караджов.

Конкретното решение обаче остана за следващо заседание, за да се уточни и впише правното основание и решението да не бъде върнато от областния управител за прегласуване като незаконосъобразно.

Думата от председателя на ОбС Мая Божинова поискаха Г. Куртишев и съпругата му Славена, която поясни, че казусът с улица „Чинарите” е абсурден. Когато преди години с фирма „Авея“ купили дърводелския цех там, в договора било записано, че се намира на обслужващ път. През 2011 г. дали съгласието си този път да се преобразува в улица „Чинарите“, за да продаде общината съседен цех. Куртишева подчерта, че съветникът-бизнесмен М. Караджов се държи тенденциозно предизвикателно и само на него тази улица му пречи. За да ги дразни, той и зет му Тодоров влизат без причина през бариерата и си паркират колите, като така пречат на работата.

Последва гневен изблик на Караджов, който заяви, че Куртишеви са започнали войната с жалба, подписана от покойния баща на конкурента му, който обаче бил оставил своя телефон за контакт и така бил разкрит. „Завлече сума ти хора, дължиш пари на много народ, не те ли е срам?!”, заяви Караджов.

Куртишев не закъсня да върне „удара“: „Отношенията ни се развалиха още преди изборите, плашеше работниците ни, че ще фалираме“, атакува той.

Караджов отвърна: „Ти лъжеше и двамата кандидати за кмет, на Гошо казваше „С теб съм“, после тичаше при Ники, и на него същото му говореше, достойнство нямаш ли?!”.

Куртишев обвини Караджов, че не е за съветник, фирмите му имат много нарушения и или трябва да ги закрие, или да ги сложи в ред, и поиска оставката му, призова го да напусне съветническото място, а общинските съветници да се разграничат от неговите действия.

В опит да спре скандала се намеси зетят на Караджов – Илиян Тодоров, чийто баща е първи братовчед на Куртишев. „Не те познавам!“, категоричен бе чичото, а племеникът заяви, че от пожарната му разпоредили да вдигне зид и ако го бил направил, до скандали нямало да се стига.

В отговор Куртишев и съпругата му размахаха резултатите от проверки на хотел „Бриони“ на Караджов от РИОСВ и трите акта, които са съставени за заустване на отпадните води в реката, за незаконна постройка на моста над нея и че взимат вода за рибарниците.

Да спрат словесните престрелки призоваха бизнесмените председателят на ОбС М. Божинова и част от членовете на местния парламент, а младият съветник Харизанов сложи точка на разправията, като ги прикани да се разберат насаме. „И двамата сте прави, и двамата давате хляб на много хора в Кресна, и за да е атрактивна общината за външни инвестиции, вие трябва да намерите начин да работите заедно”, каза той.

„Срам ме е, че присъствах на тази сесия! Господа, не ви приляга да се държите така“, заяви пред пълната зала кметът Николай Георгиев.

Въпреки скандала съветниците все пак успяха да свършат и деловата част, заради която се бяха събрали. Те решиха в четвъртък, когато е пазарният ден в Кресна, да се затваря за движение на автомобили отсечката от главен път Е-79 до хотелската част, за да не се създават условия за ПТП.

За операция на гръбначния стълб на абитуриент бяха отпуснати 1000 лв. от общинската хазна, а кметът Георгиев допълни, че ще организират и благотворителна кампания, защото нужната сума е по-голяма и е непосилна за семейстгвото.

Кметът обеща още да провери дали се сече незаконно в общинските гори заради сигнал на съветника Кирил Лазаров, че има само едно издадено разрешително, но се сече от повече фирми. Той обеща и гарантира, че ще ревизира защо не се издават редовно финансови документи – билети или фактура на хората, които ползват Хладките бани.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *