Строителният бос Руен Кирев вкара в словесна престрелка кмет и председател на ОбС в Сатовча

Словесна престрелка се разрази между кмета на Гърмен Минка Капитанова и председателя на местния парламент Екатерина Татанова на заседанието в петък заради заявление, направено от неврокопския строителен бос Руен Кирев.

Скандалът между двете ескалирал заради весеното повторно заявление от управляваното от строителния бос Р. Кирев „Бистрица 2002” ООД, с което настоява да му бъде разрешено изработване на ПУП на имот в местността Туркаре в землището на село Марчево за добив на инертни материали от река Места. Внесеното от председателя на ОбС Татанова заявление според някои съветници било в нарушение на закона и правилника.

„Откога председателят на ОбС започна да изземва функциите на кмета на общината, след като е негово задължението да внася предложения за изработването на ПУП-ове. Не ме интересуват нито договорки, нито поети ангажименти от когото и да било и за каквото и да било. Аз съм кмет на община Гърмен и защитавам интересите на общината и на жителите й. Подобно разрешение за добив на инертни материали от Места представлява опасност от скъсване на дигата и причиняване на наводнения на стотици декари обработваеми площи от десетки стопани от селата Марчево, Гърмен и Дъбница”, заяви Минка Капитанова.

Тя добави още: „На предишното заседание въпросното предложение, което аз внесох от името на дружеството на Руен Кирев, бе отхвърлено, сега същото се прокарва от председателя на ОбС, което е в пълен разрез със закона“, допълни още Капитанова.

„Бистрица 2002” ООД има концесия за добив на инертни материали от р. Места, но с внесеното заявление иска разрешение за добив от нов източник, което според мнозинството общински съветници, селските кметове и Минка Капитанова не било в полза нито на общината, нито пък на земеделците от трите села, които имат ниви покрай реката. Така заявлението на Руен Кирев е било отхвърлено и на второто поредно заседание от повечето съветници.

За трети пореден път ОбС – Гърмен отказа да подкрепи предложението на Капитанова за изработване на ПУП на размирния ромски квартал „Кремиковци”. Против плана за местността Падарката е внесена в администрацията и подписка от кметския наместник на Марчево Розен Марчев, който е предложил това да се реши чрез провеждане на референдум.

На последното заседание на местния парламент в петък присъстваха протестиращи от сдружението на Иван Кременлиев. Съветниците разгледаха и три заповеди на областния управител Бисер Михайлов относно взети неправилно решения през май. Допусната е грешка и при определяне възнагражденията на местните парламентаристи в Гърмен, с писмо от НОИ общинска администрация е предупредена, че съветниците са били осигурявани за цял месец, а според нормативните актове това е трябвало да става само за работните им дни в ОбС. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *