Разобличиха 4 директорки на детски градини във финансови измами

Финансова проверка от общината в Дупница установи, че директорки на 4 детски градини не са внесли осигуровки за близо 100 000 лв. на работещите в детските заведения. В същото време са изплащали пари за допълнително материално стимулиране на част от персонала.

Директорката на детска ясла „Пролет“ Елка Даскалова е задлъжняла към хазната с неплатени осигуровки в размер на 30 000 лв. Както вестник „Струма“ писа, директорката на яслата и домакинката дадоха писмени обяснения пред кмета Методи Чимев и за изразходвани 60 000 лв. надлимитни средства за храна и други консумативи.

При проверката ревизорите установили, че директорките на детските градини „Таушаница“ – Мариана Терзийска, в с. Самораново – Зоя Александрова, и на детска градина „Бреза“ също не са внасяли осигуровки на персонала в детските градини, които управляват.

Зам. кметът по икономическите въпроси в община Дупница Олга Китанова заяви по повод установените нарушения: „Общината поетапно ще възстанови невнесените суми за осигуровки. Всички детски градини редовно получават от общината парите, които държавата им превежда като делегирани бюджети. Не можем да наложим наказание на директорките, нарушили финансовата дисциплина, тъй като те се разпореждат с делегираните бюджети на поверените им детски заведения. Откакто общината пое осчетоводяването на документацията на детските заведения, няма нарушения“.

Както вестник „Струма“ писа, след разразилия се скандал с домакинката на детската градина в с. Бистрица Даниела Манева, която е обвинена в присвояването на 70 000 лв. от такси на деца, платени от родителите, които тя не е внасяла по банковата сметка на общината в продължение на 5 г., кметът М. Чимев разпореди финансова проверка във всички детски градини в общината и нареди счетоводстовото на детските заведения да се изтегли от Общинската счетоводна къща, ръководена от Иванка Терзийска, и да премине към Общинска администрация. От полицията издирват втори месец Даниела Манева, за да даде показания, а в същото време тя ходи на работа в сладкарски цех в Самоков и живее при мъжа си в с. Самораново, съобщиха източници. На събора на родното й село Бистрица тя е забелязана в компания на свои близки в центъра на селото. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *