Eксобщински съветник П. Макенджиев-Макената си спестил 167 156.75 лв. от наеми на магазини

Кюстендилският бизнесмен и бивш общински съветник Петър Макенджиев-Макената бе осъден, той получи присъда три години условно, защото „забравил” да плаща ДДС на парите, получени от наем на магазини в центъра на града. Данъчните изловили Макенджиев, че от 2007 до 2010 година не е подавал задължителните данъчни декларации и не е плащал ДДС за получените пари, казаха от Окръжна прокуратура. Така бизнесменът-съветник успял да си спести сумата от 167 156.75 лв.

Според обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Кюстендил в периода 14.02.2007-14.12.2010 г. Макенджиев системно извършвал покупко-продажби на имоти в Кюстендил, които впоследствие отдавал под наем. Въпреки че магазините били отдадени под наем, Макенджиев три поредни години не е внасял данъчни декларации и не плащал налози към държавата, обясниха от държавното обвинение.

Назначената по делото експертиза установила, че Макената не е подал 47 справки-декларации за данък добавена стойност, които се изискват ежемесечно на основание чл. 125 от ЗДДС пред ТД на НАП, в резултат на което укрил данъчни задължения в особено големи размери – 167 156.75 лв.

Наред с условната присъда от три години лишаване от свобода Окръжният съд в Кюстендил постанови и конфискация на 1/2 от имуществото, а именно половината от магазин с площ от 97 кв. метра, бивш магазин „1001 стоки“ на главната търговска улица „Цар Освободител“ №107.

Паметливи припомниха, че търговския обект, намиращ се на пъпа на Кюстендил, Макенджиев купи от общината през 2007 година, докато беше общински съветник. Тогава избухна и скандал във връзка с търговския обект, тъй като бизнесменът веднага след сделката започна ремонт, раздели търговската площ, като оформи четири магазина и надстрои с около метър, тъй като сградата не била достатъчно висока. Последва акт от РДНСК, а малко по-късно директорът й Васил Стоянов внесе жалби в РПУ – Кюстендил и Окръжна прокуратура срещу Петър Макенджиев с обвинението, че го заплашил със саморазправа. Според Стоянов Макената го заплашил с физическо насилие и дори отнемане на живота му по най-брутален начин. Поводът за конфликта е, че дирекцията за строителен контрол спира строителните работи, тъй като липсват одобрени строителни книжа. Сигналът до дирекцията е подаден от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, която се намира точно до магазина на Макената.

След около година скандали и наказания Макенджиев успя да продължи ремонтните дейности и оттогава дава магазините под наем, а самият бизнесмен прибира наемите от търговските обекти. Според запознати по-голяма част от бизнеса на Макенджиев е в Гърция, където той има наследствена къща, туристически вили и дори яхта.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *