Сензационен документ обръща делото за къщата на Вапцаров в Банско

Нов документ, неизвестен досега – декларация за отказ от къщата на Никола Вапцаров в Банско, подписана и нотариално заверена от брата на великия поет Борис Вапцаров, може да лиши неговите наследници Никола и Мая Борисови от присъдената им от съда идеална част от къщата-музей, за която те дълги години водят съдебни дела с общината в курортния град.

Въпросният документ е от 1974 година и в него дословно пише: „Другари народни съдии – гр. Разлог“, което означава, че би трябвало да фигурира в архивите на Районния съд в Разлог и да е заведен там. Той беше оповестен публично от друг наследник на великия поет – Теодор Вапцаров, който е внук на неговата сестра Райна. Декларацията е съхранявана в семейния архив, досега не е била известна и никога не е прилагана към материалите по делото.

Въпреки че текстът в документа вече е поизбледнял, може да се прочете съвсем точно декларираното от Борис Вапцаров, който по онова време е бил заместник-министър на културата. „Другарю съдия, декларирам, че доброволно се отказвам от наследствения имот, намиращ се на площад „Никола Вапцаров” 9, оставен от покойната ми майка Елена Вапцарова, починала на 29 март 1969 година.

С уважение: Борис Вапцаров, 7 септември 1974 година, жител на гр. София, бул. “Антон Иванов” 24”, пише в заверения при нотариус документ.

Теодор Вапцаров открил документа в архивите на майка си и решил да го оповести, и го публикувал на стената си във Фейсбук.

„Нямам представа дали братовчедите ми са знаели за съществуването на декларацията. Това, което имам, съм го пуснал, така че е факт съществуването й. Сега вече ще се произнесат юристите“, каза в телефонен разговор с репортер на „Струма“ Теодор Вапцаров.

На въпроса дали е съгласен с действията на братовчедите си, той заяви: „Това, което правят в конкретния случай, не. Това е дълга и много спорна тема. Добре е нещата да бъдат отразени такива, каквито са, защото едно по едно започват да излизат. Мисля, че истината трябва да излезе наяве. В определен момент от делото ние поискахме да бъдем конституирани като страна, но ни отказаха с мотива, че сме закъснели. Оттук нататък юристите ще решават кой какво наследство има, кой от какво се е отказал и кой какви права има”, каза Теодор Вапцаров.

Той сподели още, че многократно е получавал удари от страна на братовчедите си, а думите му многократно са изопачавани, затова се въздържа да влиза в конкретика.

Декларацията вече е предоставена и в община Банско, и тя ще бъде приложена към материалите по делото. Дали новият документ ще даде друга посока в съдебните спорове около собствеността на къщата-музей в Банско, тепърва ще стане ясно. Факт е, че именно наследниците на декларатора Борис Вапцаров – Никола Борисов и Мая Борисова, както и Никола Николов Борисов, претендират за къщата-музей.

Припомняме, че синът на Борис Вапцаров и семейството му водят дела с общината от дълги години. Те претендират, че са наследници на имота и той трябва да им бъде реституиран. Остава въпросът дали с излизането наяве на декларацията Върховният административен съд ще ревизира своето решение от 1998 г., с което присъжда близо 1/2 от родната къща на Никола Вапцаров на наследниците на брат му Борис и те са обявени за собственици на 5.5 дванадесети от имота, а другите 6,5 дванадесети остават на общината. На следващата година след постановяване на решението, в качеството си вече на собственици, те подават молба да бъдат въведени във владение, но срещат отпор както от предишното, така и от сегашното ръководство на общината, които отказват.

През годините в публичното пространство бяха изнесени много факти около къщата-музей. От тях стана ясно, че още през далечната 1952 година къщата е била закупена от държавата, и то пребогато. На наследниците са платени общо 19 648 лева. От тази сума майката на поета – баба Елена, е получила 8185 лв., синът й Борис и дъщеря й Райна – по 4911 лв., а съпругата му Бойка Вапцарова – 1146 лв. При средна заплата за тогава от около 30 лв. сумата е била много сериозна. За тези пари наследниците – страна по делото, твърдят, че са върнати на държавата, но документ за това досега не е предоставян в публичното пространство.

Отделно от това, през 1981 г. общината преотстъпва на Мая и Никола Борисови право на строеж върху общински парцел от 750 кв., където по-късно е издигнат собственият им хотел „Шато Вапцаров“, който те стопанисват и до днес.

Към момента все още се водят дела, а наследниците претендират за пропуснати ползи, като искат от общината половин милион лева обезщетение. В същото време те са сред най-големите длъжници на общината и дължат над 26 хил. лв. на общинската хазна за неуредени публични задължения.

Последният скандал, който се развихри отново по тяхна вина, е от началото на месец май. Тогава в къщата-музей „Никола Вапцаров“ в Банско Никола Борисов, съпругата му Светла и синовете им Никола и Борис бяха изведени с полиция оттам, тъй като демонстративно отказваха да я напуснат след края на работното й време.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *