Двойно скочи надницата на берачите на череши, изкупната цена тръгна нагоре

На 2 лв. за килограм скочи изкупната цена на черешите в Кюстендилско, двойно скочи и надницата на берачите. За всеки килограм набран плод наетите работници получават между 40 и 80 ст., в зависимост от качеството на работата им и за къде са предвидени набраните череши, казват  собственици на черешови масиви, които бързат да оберат плодовете си до края на седмицата заради добрата изкупна цена.
„В момента имаме много поръчки от пазарите в София, от там изкупвачи вземат всичко, което наберем през деня, дори има моменти, в които чакат, за да си напълнят бусовете, а цената е от 1.60 до 2.00 лв. за кило“, казва Нина Димитрова. Тя заедно със сина си Николай, сестра си и родителите им, както и близки на съпруга й от два дена берат череши в градината им в невестинското село Лиляч, която е над 20 декара.
„Засега нямам наемни работници, но през почивните дни ще взема 5 човека, защото от пазарите предпочитат черешите руйни“ обяснява Нина и допълва, че в момента разчита на роднини и приятели. Според нея лошото е, че тази година черешите не са много и това затруднява брането. „Трябва да се катерим по дърветата, а на ден добър берач може да направи не повече от 80 до 100 килограма, и то при 12-часов работен ден“, обяснява Нина. Според нея заради измръзването череши има само в определени райони, което вдига цената им.
В момента всички бързат, тъй като сега цената е добра, дори на пунктовете, където се предават само череши за пулп, килограм от червеното злато на Кюстендил се изкупува срещу 1.10 лв., казват още собствениците на черешови градини от Кюстендилско.
Въпреки високата цена според овощарите тази година те едва ще могат да си покрият разходите, тъй като поне 80% от овощните градини на региона са с измръзнала продукция, но агротехническите мероприятия там трябва да продължат.
Въпреки че дърветата нямат плодове, трябва да се пръскат, да се торят и орат, а и да се режат, казват земеделските производители от Кюстендилско. Към традиционните разходи се прибавят и парите за закупуване на еднодневни трудови договори за работниците, така че разходите се трупат, а приходи от черешите повечето от земеделците няма да имат, казва Нина.
Въпреки слабата реколта от Инспекцията по труда в Кюстендил обявиха, че от  началото на месеца са били закупени над 2700 еднодневни трудови договори. Всичките те са за черешобера, който е в разгара си, а цената им е 5.11 лв. за брой, каза директорът на Инспекцията по труда инж. Валентин Златински.
„Дневно издаваме от 80 до 100 договора. Напливът е голям, а кампанията по прибиране на черешите предстои. Екипът на инспекцията направо изнемогва при попълването на бланките, на които се нанасят данни на инспекцията, подпис и печат. Очаква се броят на договорите още следващата седмица в региона да надхвърли 3000, докато за цялата м.г. са издали около 900“, каза още Валентин Златински.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *