9175 дка засегнати от листна оса в Голо Бърдо

Ръждива борова листна оса мори гората в Голо бърдо над Радомир. Това стана ясно след теренно обследване за установяване на санитарното състояние на дърветата по сигнал на общинските съветници Васил Джоргов и Евгени Ананиев от Комисията по стопанска политика, земеделие, гори, екология, устройство на територията, строителство, транспорт, приватизационен и следприватизационен контрол.

Радомирските законотворци алармираха за проблема отговорните институции. В сигнала си те твърдят, че в местността Голо бърдо, от главен път Перник-Радомир до магистрала „Струма”, се разпространява някакъв вид заразна болест. Около 40% от боровите гори са заболели.

При проверката от Лесозащитна станция – София е установено, че от вредителя са засегнати 9175 декара борова гора, от които 2188 дка са слабо засегнати, а останалите – силно. От Държавното горско стопанство в Радомир е изпратен биологичен материал за лабораторен анализ. След като станат ясни резултатите, ще бъдат набелязани мерки за справяне с проблема. Ако се наложи, ще бъде извършена и авиообработка на горите. Последно подобни мерки са предприемани през 2006 г. Тогава от въздуха са пръскани 13 180 декара гори.

Ръждивата борова листна оса в гората над Радомир е на стадий гъсеница и се храни с игличките на боровете. Това причинява обезлистване. На по-късен етап вредителят слиза в почвата и какавидира, с което спират пораженията върху боровете. Според специалистите проблемът се появявал през година.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *