Инж. Методи Чимев: Алтернатива няма! Влизане във ВиК асоциацията е шансът за община Дупница

-Г-н Чимев, на предстоящата сесия на Oбщински съвет на 24.06.2016 г. ще се вземе решение дали Дупница да се присъедини към водната асоциация. Не е ли прекалено закъсняло това решение?

-Действително решението идва на един сравнително късен етап, но не може да се каже, че е закъсняло. Напротив, ако то бъде взето на предстоящата сесия, Дупница ще има всички възможности да се възползва от европейското и национално финансиране, за да обнови ВиК системата си. Дори да се бяхме присъединили към асоциацията преди година, нещата пак нямаше да се случат по-бързо, тъй като усвояването на средствата по ОП „ОС“ 2014-2020, не е започнало дори в настоящия момент, а предстои да стартира. Така че решението идва точно навреме и е хубаво, че то ще бъде взето след сериозните обществени дискусии, които се проведоха през последните три месеца.

-И все пак, защо на общинското ръководство му бе необходимо толкова много време, за да се реши да влезе в асоциацията?

-Ние никога не сме крили, че присъединяването към асоциацията има и спорни страни. Имаше много въпросителни, много неясни моменти, които трябваше да станат известни. Това бе основната причина да не вземаме досега решение, не само като общинско ръководство, но и дори лично аз за себе си. Ето защо направихме опити да модернизираме ВиК системата в общината, без да се ангажираме с членство в асоциацията. За съжаление това се оказа невъзможно. Различни обстоятелства, свързани най-вече с нестабилната политическа ситуация през 2013-2014 г., попречиха да се реализира проектът за модернизация на пречиствателната станция за отпадни води, в рамките на който се предвиждаше и подмяна на канализация и водопровод в селата Бистрица и Самораново и няколко квартала на града.

Трябва да бъдем обаче честни и да признаем, че дори този проект да беше реализиран, той не решаваше кардиналните проблеми с водоснабдяването и канализацията в общината. Щяхме да имаме една модерна пречиствателна станция за отпадни води и вероятно да решим проблема с водоснабдяването на село Бистрица. Проблемите в града и всички останали села оставаха. Оставаше и проблемът с липсата на пречиствателна станция за питейни води. Всички тези проблеми тежат на нас и хората в общината и трябва да бъдат решени. Става въпрос за десетки милиони левове, които не могaт да бъдат осигурени по друг начин, освен чрез европейско финансиране. Така че към този момент отново щяхме да потърсим членство към водната асоциация.

-Каква сума ще е необходима за община Дупница, за да бъдат решени проблемите за водопровода и канализацията?

– Мащабните проучвания, които бяха проведени през 2012 и 2013 г., сочат сума от 111 978 000 лв., след като бъдат направени новите инвестиционни проучвания, тази сума вероятно ще претърпи известна корекция, но тя няма да е значителна. Това са средства, които са непосилни не само за Дупница, но и за всяка друга община. Ето защо почти няма община в България, която да се отказва от присъединяване към съответната водна асоциация. Всички осъзнават важността на едно такова решениe, но пък и разбират, че няма никакъв друг начин да се подмени остарялата ВиК инфраструктура и на хората да се осигури достъп до чиста питейна вода, която да е качествена, да няма примеси и спокойно да отпиваме от нея. Алтернативата да се случи това минава през членство във ВиК асоциацията. В крайна сметка, аз като кмет и всички съветници, които сме получили доверието на хората, трябва да си носим отговорността, да не бягаме от нея и да вземаме решенията, които са най-правилните. Още повече, че става въпрос за решение, което трябва да вземем ние, а не да оставяме като гайле на поколението след нас.

-Община Сапарева баня засега отказва да се присъедини към ВиК асоциацията. Ако този отказ се потвърди, тогава проблемът остава -Дупница пак няма да има достъп до евросредства, до ВиК системата си. Какво ще правите тогава?

– Колегите от Сапарева баня действително имат сериозна дилема. От една страна, там голяма част от ВиК мрежата е подменена и те смятат, че не са им необходими големи инвестиции, каквито би им осигурило членството към асоциацията. Освен това Сапарева баня има една от най-ниските цени в България и има страхове, че с присъединяването към асоциацията тя ще се вдигне съществено. Имали сме множество разговори с кмета Калин Гелев и членовете на неговия екип, които са изключително разумни и отговорни хора. Струва ми се, че те осъзнават, че увеличение на цената на водата така или иначе ще има, дори да не влязат в асоциацията. От друга страна, Сапарева баня в момента може да няма нужда от големи инвестиции във ВиК мрежата, но близките години такива неминуемо ще се наложат. Трябва да се знае, че Сапарева баня няма нито пречиствателна станция за отпадни води, нито за питейни и в бъдеще санкциите за това ще бъдат сериозни. Ето защо се надявам, че колегите ще вземат информиран избор и ще направят най-доброто за хората от Сапарева баня.

-Има ли нещо вярно в това, че някои дупничани не искат общината да се присъедини към ВиК асоциацията, защото по този начин се очаква ВиК секторът да бъде под шапката на Кюстендил?

-Струва ми се, че има нещо такова. Има някакво внушение, че ВиК секторът на Дупница едва ли не ще се управлява от община Кюстендил, което е абсолютно невярно. Вярно е, че операторът, който е избран от асоциацията, носи името „Кюстендилска вода“, но той няма нищо общо с община Кюстендил. „Кюстендилска вода“ е държавно дружество, което ще бъде длъжно да се отнася с еднакво внимание към абонатите си в Кюстендил, Дупница, Бобов дол и Сапарева баня и т.н. Би било изключително жалко, ако някаква исторически наслоена криворазбрана вражда се окаже препъникамък за модернизирането на ВиК мрежата в община Дупница. Аз съм убеден, че това няма да се случи.  Много ми се иска всички да си дадем сметка какви са реалностите. Почти всички села в общината изпитват проблеми с водоснабдяването. Проблеми има и на много места в града, особено по високите етажи на блоковете. ВиК – Дупница ежедневно отстранява аварии и те ще стават все повече, ако не се предприемат бързи и кардинални мерки. ВиК мрежата е напълно амортизирана. По-голямата част от нея е от морално остарели интернитови тръби. Има тръби, които са на почти 100 години, така че призовавам общинските съветници в петък да постъпят отговорно към решението на този изключително важен проблем.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *