Топ теми

Почина емблематична актриса от „Дами канят”

Голямата асеновградска актриса Надя Тодорова е починала тази сутрин в Прага в болница след продължително боледуване. Тя живееше в Чехия, защото там е единствената и? дъщеря, пише „Пловдивски новини“. Няма други близки след кончината на съпруга си. Актрисата вече от години беше на инвалидна количка.  
Името на Надя Тодорова е емблематично за българското кино. Тя никога не е играла в главна роля, но образите и са сред най-разпознаваемите от българските зрители.  
Надя Тодорова е слънчевата актриса, която без да има специализирано образование, прави над 30 роли в българското кино. Пълничка, с обичливо лице, облечена подомашному, със сияйни и искрени очи, с непринудено и наивно излъчване, тя е тази, която дава вкус на лентите. Защото е истинска. Режисьорите я обожават. Пръв и? се обяснява в любов Иван Андонов.
Родена е на 1 ноември 1925 г. в Асеновград. Тя не става веднага актриса, а едва през 1946 г. започва да играе. Първоначално в театрите в Смолян, Габрово, Сливен и Пазарджик, а дебюта си пред камерата прави през 1974 г. с филма „Трудна любов“. След това участва в над 30 филма, между които са: „Записки по българските въстания“, „Снаха“, „Войната на таралежите“, „Дами канят“. Има една дъщеря, която се казва Антоанета Николова Теменугова. Работи, като реставратор в Прага, Чехия. През 2005 година БНТ заснема документален филм за Надя Тодорова в рубриката „Умно село“. На 28 февруари 2009 г. „голямата актриса на малките роли“ остава вдовица.
Година по-късно на 3 март 2010 г. по ТВ Европа е излъчен филмът за Надя Тодорова озаглавен „Голямата актриса на малките роли“. Автор и режисьор на 40-минутната лента е водещият на новините в ТВ „Европа“ Ангел Бончев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *