С кръшни народни хора жителите и гостите на село Самораново празнуваха

Жителите и гостите на китното село Самораново се веселиха до късно вечерта по случай празника на селото Свети дух.
„Отбелязването на такива празници показва, че българското село е живо. Въпреки тежкото време, в което живеем, търсим начин да поддържаме традициите си живи, защото нашата нация е преживяла много по-тежки моменти, но оцеляла благодарение на непреклонния дух, богатата си душевност, трудолюбие и неподправена доброта“, бе част от емоционалното слово, с което просълзи присъстващите кметът на село Самораново Райна Александрова.
Тя е за първа година кмет на селото и сподели: „Проблемите на Самораново са много, като се започне с разбитите улици, водопровода, почти всеки ден имаме аварии, но от ВиК не е имало случаи да откажат и да не дойдат, винаги се отзовават“, сподели Райна Александрова.
С прекрасен букет от нежни цветя общинският съветник от Реформаторския блок, бизнесменът Славчо Павлов, и началната учителка в село Самораново Валентина Грънчарова, която също е част от екипа на Реформаторския блок в община Дупница, изненадаха кметицата Райна Александрова.
Управниците на Баланово – Явор Митов, на Крайници – Марияна Димитрова, на Червен брег – Силвия Тодорова, на Ресилово – Силвия Гладникова, и бившият кмет на село Самораново адвокат Борислав Костадинов също бяха на празника.
Талантите от детската, женската и мъжката фолклорна група към НЧ „Пробуда – 1927“ в Самораново с ръководител Силвия Гергинова с голямо нетърпение очакваха да излязат на сцената. Плътно до тях беше читалищната секретарка Мария Кьосева. С кръшни хора танцьорите от ФТА „Рила“ в Дупница, ФТА „Рила“ в Ресилово и детски танцов състав „Ресиловче“ с ръководител Кирил Амбарков не се изплашиха от горещината и завихриха кръшни народни хора.
На една маса беше седнал със своите приятели Кирил Кирилов и Ивайло Терзиев председателят на клуб „Патриот“ в Дупница, кикбоксьор №1 Кирил Чакъров. На празника присъстваха и семейство Йорданка и Георги Градевски, които са от стар род в село Самораново.
„Дълги години съм работила като касиерка във военното поделение на 4-ти километър в София, а съпругът ми Георги работеше като стругар. Моят дядо Пене Минчев е участвал като редник в Сръбско-българската война през 1912 г. и е загинал. Нашият род Минчеви сме дошли от Гулини бани, Разложко. Те са произвеждали катран и оттам са ни казвали Кантранджиите. Баща ми Темелаки Минчев са били общо пет деца. Той се е занимавал със земеделие. Със съпруга ми имаме три деца – една дъщеря и двама синове. Дъщерята и единият син работеха 15 години в Гърция. Синът работеше на две места – в таверна и пицария, а дъщерята в завод за столове и магазин. Дойдоха си в България, защото и там вече напира кризата, сега живеят в София. А другият син работи към военно поделение в Горна Баня. Горе-долу сме добре, защото преди 25 години построихме къща, купихме лек автомобил, а сега едва се оцелява. Родът на съпруга ми Градевски идва от село Градево, Разложко. Там са се казвали Цветанови, а тук в село Самораново получават фамилията Градевски, защото идват от Градево“, сподели за вестник „Струма“ дългогодишната касиерка Йорданка Градевска.
Специален гост на събитието беше славеят на народната музика Борис Коцаков, който развълнува присъстващите с кръшни македонски хора.
„Роден съм на 3 март 1989 г. в гр. Разлог. Завършил съм НХГ в Благоевград и ЮЗУ “Неофит Рилски”. В чужбина имах покана за участие в Испания в Палма де Майорка. Нашата фолклорна музика се цени повече извън пределите на страната ни в момента. Днес в Самораново видях много млади хора, които знаят нашия български фолклор, и съм обнадежден, че занапред младите хора ще се върнат към традициите“, сподели Борис Коцаков.
На едно от кръшните хора се хвана и отец Борис Минчев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *