Не включвайте климатика веднага щом запалите двигателя! Може да е фатално!

Често се случва, особено сега, когато температурите са високи, да пуснем климатика в колата още щом сложим стартовия ключ. По този начин не само рискуваме собственото си здраве, но и здравето на своите близки, напомнят от Международната асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи.

Факт е, че оставяйки колата на улицата, ние винаги затваряме прозорците, така че никой да не може да влезе вътре. Но в паркирана на сянка кола, със затворени прозорци в рамките на деня, се натрупва 400 – 800 мг бензол. Ако автомобилът е паркиран на слънце при температура над 16 градуса, равнището на бензола достига 2 000 – 4 000 мг, което е 40 пъти повече от допустимото ниво.
 
Седейки в колата, в която са затворени прозорците, хората започват да дишат бензола. Този вреден токсин се отразява зле на бъбреците, костите и черния дроб. Освен това, бензола се елиминира от тялото много бавно и слабо. Затова, преди да включите климатика, отворете прозорците в продължение на 2 минути. Така не само ще проветрите, но и ще се отървете от вредните изпарения, които са се натрупали.
 
Резултатите от проучване показват, че, преди да започне да охлажда, климатикът „завърта“ целия нагрят въздух, а с него и бензола – токсин, който причинява рак, пише блиц. Ето защо, преди да потеглим, трябва да пуснем двигателя, да оставим вратите отворени, да отворим и прозорците, да затворим вратите, да сложим коланите, да оставим още две или по-добре 5 минути така, и едва тогава да затворим прозорците и да пуснем климатика.
 
Превърнете това във ваш полезен навик – отваряйте прозорците преди да потеглите. Не дишайте умишлено въздуха, наситен с токсини, тъй като последствията от това несъзнателно действие могат да бъдат много трагични.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *