Отчаяна майка: Всеки път, когато намерят труп, ме викат да давам ДНК, но досега сърцето ми….

14 години една майка чака вест от дъщеря си. Анжела Маринова от Видин не губи вяра, че отново ще прегърне момичето си Десислава Севдалинова. 17-годишната девойка, която днес трябва да е на 31 г., е в неизвестност от 22 юли 2002 г.Това е денят, в който момичето щяло да пътува при майка си в Германия. В нощта преди да потегли, Деси изчезва, пише „24 часа“.
 
“Крепи ме истината, която е като олиото, дори 100 г. да минат, винаги излиза на повърхността”, казва Анжела Маринова. Десислава е единственото и? дете.
 
Въпреки изминалите години нейните приятели не губят надежда и продължават да я търсят чрез фейсбук със Обвинен за изчезването на Деси е приятелят и? Божидар Пеков, който я вижда последен. Доказателствата сочат, че минутите преди изчезването тя е с него. Божидар Пеков е син на бившата окръжна съдийка на Видин Мира Пекова. Неуспял студент по право, който прекъсва обучението си в Югозападния университет след първата година.
 
“Деси беше влюбена в него. Първо не одобрявах връзката им, но после приех, все пак е син на съдийка”, казва Анжела. През 2010 г. делото се поема от Софийската градска прокуратура, Божидар дори е задържан за 2 месеца. През 2013 г., след като успява да събере 3000 подписа от граждани, съпричастни с мъката и?, Анжела е приета от главния прокурор Сотир Цацаров.
 
Преди три месеца делото срещу Пеков е прекратено
 
и се води срещу неизвестен извършител. Майката научава прокурорското решение чрез препоръчано писмо, изпратено на адреса на брат и?.
 
“Сърцето ми се обърна, в първия момент помислих, че ми пише Деси. Когато го отворих, останах като попарена”, спомня си тя.
 
Божидар Пеков, който вече е семеен, твърди, че Деси, че не му била “сериозната приятелка”, а само отвреме на време се виждали.
 
Два дни преди изчезването и? на 20 юли Деси казва довиждане на съучениците си, защото ще заминава с автобус при майка си. Звъни на братовчед си Иво по телефона, за да пътуват заедно. Уговорката им е да се видят на следващия ден, но това не става, защото същата вечер Деси изчезва.
 
Във въпросната вечер момичето си уговаря среща с Божидар, без да знае, че той поддържа интимни отношения и с друго момиче. Оттогава следите и? се губят. Едва след месец снимката и? е качена в Интерпол.
 
Полицаите казват на майка и?, че сигурно е заминала на море. “Сакът с целия и? багаж беше под леглото, а чантата на вуйчо и? я нямаше”, казва Анжела.
 
“Започвам подписка и ще поискам да бъда приета от европейските прокурори, които пристигат за проверка у нас”, казва адвокат Яничка Методиева, която работи по случая. (Виж интервюто долу) “Ще задам няколко въпроса: При положение че клетките на телефоните показват, че в нощта на изчезването си Десислава е била с Божидар, че той е продал златните накити на майка и?, че е влизал в апартамента, където живее, че има данни, че същата вечер е стигал до ГКПП Връшка чука, как прокуратурата прецени, че това са косвени доказателства”, чуди се адвокат Методиева. Тя настоява европейските прокурори да прегледат делото. “Намерени ли са човешки косъм в колата му, но експертите казаха, че главичката на
косъма е изядена от молец и не може да се установи ДНК-то”, добавя тя. Според близките Десислава е изведена от България и продадена.
 
“Всеки път, когато намерят труп, ме викат да давам ДНК, но досега сърцето ми никога не е трепвало, подсказва ми, че е жива”, казва Анжела.
 
Нейната дъщеря е едно от безследно изчезналите деца на България.
 
Най-известното от тях е 8-годишният Съвестин Деянов, от когото няма следа от 6 май 1997 г. Според баща му Тодор Деянов (виж интервюто долу), който 19 г. не спира да се бори с бездушието на институциите, синът му е отвлечен за осиновяване. Тодор Деянов успява да осъди МВР и прокуратурата за бездействие.
 
Тревожната констатация на криминалистите е, че почти всеки ден изчезва по едно дете. За щастие, повечето сами се връщат, други ги намират. Но има и деца, чиято съдба от десетилетия е неизвестна.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *