Връщат на работа уволнената директорка на Второ ОУ, добавят и 6000 лв. обезщетение

Окръжен съд – Кюстендил върна на работа неправомерно уволнена кюстендилска училищна директорка. Литераторката Светла Антова не само трябва да бъде възстановена на старото си работно място, но и ще получи над 6 хиляди лева обезщетение, пише в решението на окръжните магистрати.  Бившата шефка на ІІ ОУ „Даскал Димитри” в областния град бе уволнена дисциплинарно със заповед на началника на Инспектората по образование в Кюстендил Радостина Новакова.

От документите по делото става ясно, че Антова е уволнена в средата на 2015 година, след проверка в повереното й школо инспекторите открили 11 нарушения.

Официално Антова е с наложено дисциплинарно наказание „уволнение” на две основания, предвидени в Кодекса на труда – поради това, че посочените в заповедта на просветната шефка Новакова 11 нарушения на трудовата дисциплина  представляват системни нарушения, както и поради това, че те са тежки по смисъла на Кодекса на труда, пише в мотивите си КОС.

„… В случая с оглед представените от работодателя доказателства следва да се извърши преценка дали е налице системност  и дали всяко едно от нарушенията е тежко по смисъла на закона. В практиката се е наложило становището, че „системност” по смисъла на КТ е налице, когато работникът или служителят в рамките на една година извърши три или повече отделни нарушения на трудовата дисциплина, като поне едно от тях не е наказано и нарушенията на трудовата дисциплина, за които наказанията са наложени, не са заличени.

Съдът счита, че в настоящия казус не са налице и двете основания за налагане на наказанието.Съдът намира, че от посочените в заповедта 11 нарушения на трудовата дисциплина, доказано е само едно,  което е извършено от ищцата, а именно, че е сключила допълнително споразумение за повишаване на един от учителите в училището от длъжността „учител” на длъжност „старши учител”. Само по себе си това нарушение не може да обоснове „системност”. Същото не може да се прецени и като тежко, пише в мотивите си съдът.

Все още е рано да се радвам, каза след края на заседанието Светла Антова, тъй като решението по делото може да се обжалва и пред Върховен административен съд.

Само преди няколко седмици окръжните магистрати в Кюстендил обявиха като незаконни уволненията и на две от учителките по музика в школото, както и на техническия сътрудник Ани Бързункова.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *