Двама селски управници успяха да вкарат кметицата на Гърмен Минка Капитанова за разследване в Комисията за защита от дискриминация

Двама селски управници успяха да вкарат кметицата на община Гърмен Минка Капитанова за разследване в Комисията за защита от дискриминация /КЗД/.

С разпореждане №453 от 2016 г. в КЗД е образувана преписка №166/2016 срещу Капитанова по жалбата на  кмета на с. Рибново Феим Иса и кмета на с. Ореше Ракип Камбуров. През април те обвиниха общинската кметица в дискриминационно отношение към тях заради това, че ги лиши от бонуси. По нейно предложение от 24.03.2016 г. селските кметове и кметски наместници в общината получиха допълнително възнаграждение на база на постигнати от тях резултати през миналата година. Както вестник  „Струма“ единствен съобщи, в таблицата с имената на наградените селски управници липсваха обаче 3 – на кетовете на Рибново, Ореше и Осиково.

„През отчетната 2015 г.  ние нямаме констатирани нарушения или наложени наказания  за неизпълнение на възложените задачи от кмета на община Гърмен. Напротив, изпълнявали сме съвестното своите задължения,  в резултат на което на местните избори през м. Октомври 2015 г. избирателите ни отново ни подкрепиха и още на първи тур спечелихме изборите в населените си места, пишат в жалбата си до КЗД ощетените кметове. През 2015 г. ние имаме изработено време  колкото колежката на Огняново Димитрия Гюрова, избрана за кмет от листата на Реформаторски блок, която е наградена със сумата от 801,00 лв. Причината за това отношение на кмета на община Гърмен Минка Капитанова към нас е на  политическа основа и затова, че отказахме да работим за нея на последните местни избори. Това обаче дава ли й право да ни третира по друг начин в сравнение с кмета на с. Огняново?“

Жалбоподателите са се базирали на чл. 4 ал.1 , 2  и 3 от Закона за защита от дискриминация, според който става въпрос за дискриминация на основа политическа  и верска принадлежност. Към жалбата те са приложили предложението на Минка Капитанова за допълнително финансово стимулиране на останалите им колеги, както и протокол № 6 /25.03.2016 г. на ОбС Гърмен, когато съветниците го гласуваха и одобриха.

От разпореждането на КЗД става ясно, че преписката е образувана по  глава ІV от Закона за защита от дискриминация – за дискриминация по признаци „политическа принадлежност“ и „вяра“. Тя е разпределена на 5-членен състав, председателстван от Ана Джумалиева, сред членовете на която е и Кемал Еюп – бивш депутат от ДПС и председател на КЗД.  

До 3 юли комисията трябва да изясни фактите и обстоятелствата от значение за случая и да обсъди обясненията и възраженията на заинтересовани граждани и организации, ако прояват интерес към делото.  В този период Минка Капитанова трябва да докаже, че е изключила 3-мата селски кметове от списъка с наградите по друг признак, а не понеже те са кметове на ДПС, а тя бе издигната от противникова коалиция.

Ако Капитанова не успее да се справи с тази задача, очаква я финансова глоба от няколко хиляди лева. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *