ПО СТЪПКИТЕ НА ЦВЕТИ И ГРИШО! Тенис надеждата от Благоевград В. Пилевска играе по 20 турнира годишно, родителите й поглеждат към чужбина в опит за правилно спортно развитие

9-годишната Ванеса Пилевска спечели поредното си отличие от турнир по тенис за подрастващи и трайно попадна в полезрението на специалистите в аристократичния спорт. Този път дъщерята на благоевградския бизнесмен Иван Пилевски триумфира в традиционния турнир „Купата на тренера“ за момичета до 10 г. в София.

Състезателката на ТК „Благоевград“ не беше сред поставените четири в основната схема и в нейния поток фигурираше водачката Ивайла Тодорова от Монтана, но имаше шанса да започне направо от ІІ кръг. Там отстрани Христина Димитрова /Витоша/ с 4:2, 4:0, а в следващата полуфинална фаза елиминира Адрияна Динова, която се справи преди това именно с Ив. Тодорова /4:2, 4:2/. В решителния сблъсък за купата В. Пилевска надигра Алиса Борисова /1882 Сф/ с 4:2, 4:1 и вдигна трофея без загубен сет.

По приблизително такъв начин протичат доста от уикендите на плътно ангажираните със спорт, в случая тенис, деца. Останалото време е тренировки, тренировки, тренировки… Разбира се, училището е задължително, а в сериозните клубове следят и за успеха на възпитаниците си. След затишието, което настана у нас с приключването на ерата „Малееви“, появата на Цветана Пиронкова и особено на Григор Димитров предизвика огромен интерес към жълтозелената топка.

Ванеса обаче първо посещава залата по спортна гимнастика. Няколкомесечният допир с упражненията и уредите идва като по поръчка и представлява отличен трамплин за следващото стъпало. Вече 6-годишна, тя отива с тате на кортовете в парк Бачиново, където бившият баскетболист на „Пирин“ я поверява на треньорите Руен Калибацев и Йордан Цветанов в ТК „Благоевград“. Малката проявява очевиден интерес към новото начинание и бързо се запалва по ударите с ракетата. Успехите в регионалните турнири й носят покана за Мастърса до 8 г. Остава на 13-о място при дебюта си сред най-добрите у нас в тази възраст, но за нейните наставници постижението е отлично, защото Ванеса е само на 7 г. Тя доказва прогнозата им следващия сезон /2015 г./ и вече с връстниците си печели второто място в Плевен, което е равносилно на вицешампионска титла на България в тази възраст. Играе по 20 турнира годишно.

В Пиринско Ванеса няма равностойни партньори, но я канят често на спаринги в София. Любимата й марка ракета е „Уилсън“, а идолите й са Гришо и Цвети. Случвало се е да плаче неутешимо при загуба на Гр. Димитров. Гледа редовно мачовете му и дори обсъжда играта на хасковлията. „Тате, той бие сервис с разтворени крака, което не е правилно”, забелязва веднъж малката. Тя има топка с автографи от звездите Симона Халеп, Ализе Корне, Карла Суарес Наваро, мечтае някой ден да стане като тях.

Покрай дъщеря си ракетата хваща и хотелиерът Ив. Пилевски. Наскоро той постигна и първия си по-сериозен успех – второ място на двойки в любителския турнир, организиран от ТК „Мач пойнт“ в Благоевград. „Хубаво е, че сме близо до София, тук има доста клубове, но конкуренцията не е достатъчна – коментира Ив. Пилевски. – Може би са регистрирани 4-5 клуба, а имаме едва 4-ма участници в държавни първенства и турнири при подрастващите. Сериозен проблем е и фактът, че в Благоевград няма закрити кортове. Използваме зимния сезон хандбалната и баскетболната зала в Спортния интернат, но те са с претоварени графици. Иначе в провинцията има и предимства пред столицата. Таксите за обучение тук са по-ниски – 50 лева месечно, докато в софийските клубове са 2-3 пъти по-високи. Отделно, разстоянията са многократно по-големи. За да се стигне до добро ниво обаче, трябва индивидуална работа и допълнителни часове. Догодина планираме участие на кампове в Испания. На тази възраст не започнем ли да се учим от водещите школи и специалисти, после е късно. Преди това, в края на септември, вероятно ще отидем в Малта, където един българин има тенис академия. Идеята е да погледне Ванеса и да ни даде някакви насоки. Григор и Цвети са преминали през доста препятствия по пътя към най-добрите. Семейство Пиронкови дори ипотекираха жилището си, за да има възможност Цветана да се готви пълноценно и да пътува по турнири. Ние все още сме далече от истинския тенис, но ако се наложи, ще търсим решения, за да не спираме развитието на нашата дъщеря. Спортната жилка не е новост в семейството. Дядо й Венци Пилевски е бивш волейболист на „Ботев“ /Бл/. Стараем се да поддържаме интереса с подаръци на тенис тематика и необходими аксесоари. През април бяхме в музея на световния номер 1 Новак Джокович в Белград. Купихме една топка с подписа на Ноле за 50 евро. Първоначално не искаха да отворят, но когато разбраха, че Ванеса се занимава с тенис, се съгласиха да разгледаме. Изключително важна част от нашия екип е и съпругата ми Ренета Пилевска, която работи като кредитен инспектор в благоевградска банка. Тя е нещо като личен диетолог на дъщеря ни. Приготвя специални сладки и храни без захар. Включва повече плодове и зеленчуци в менюто, соковете са неразделен компонент”, допълва Ив. Пилевски.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *