Задължително прочетете това, преди да отидете на плаж

От 11 ч. до 13 часа през деня е най-доброто време за плаж в средните и северните ширини и до 11 ч. сутринта – в южните ширини.

10 минути е оптималното време за стоене под слънцето на кожа без тен.

Час и половина е максималното време за стоене на слънце на вече почернял човек.

Тенът помага при борбата с акне, псориазис и невродермити. Прекаленото стоене на слънце ускорява стареенето на кожата и един от факторите за риска от развитие на меланома – рак на кожата.

15 мин. на ден на слънце са достатъчни, за да получи организма ни дневната си доза вит. D³,  който  помага за усвояването на калция в организма. 15 – толкова е било нивото на SPF в първите слънцезащитни кремове. SPF (Sun Protection Factor) показва колко може да се увеличи продължителността на стоенето на слънце, благодарение на крема. С 45–50% се понижава броя на Т?клетките, които отговарят за имунитета, при хората, които работят на плажа.

Плажът е противопоказен за хора, които имат гинекологични проблеми, нарушения на еднокринната система, доброкачествени и злокачествени образувания, диабет. Слънчевите лъчи са опасни и за очите. На всеки пет години броят на заболелите от рак на кожата се удвоява. Според лекарите това се дължи на така модерния тен, повечето пътувания в топлите страни и безконтролните посещения на солариуми. Прекаленото излагане на слънце намалява способността на жените да заченат, а при мъжете предизвиква няколко дни безплодие, съобщава actualno.com.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *