Важна законова промяна за българите, живеещи зад граница

Българите, които имат постоянен адрес на територията на държави-членки на ЕС, ЕИП и Швейцария, както и в държави, с които Република България прилага международен договор в областта на социалното осигуряване, вече ще могат да променят начина на изплащане на пенсията по електронен път, пише Блиц. 

Услугата ще бъде активна от 1 юли 2016 г. Чрез нея всяко осигурено лице, което живее в някоя от посочените държави и получава пенсия по българското законодателство, може по електронен път да избере или промени начина, по който желае да му бъде изплащана пенсията. Услугата е безплатна.
 
Тя се намира в рубрика „Е-услуги“/„Административни услуги“/ НОИ – Централно управление (Европейски регламенти и международни договори), където е публикувана и подробна информация за начина и условията за подаване на заявлението.
 
От началото на месец юли още една от електронните услуги на НОИ е достъпна и с идентификационен код, издаден от Националната агенция за приходите (НАП). Това е „Справка за актуално състояние на пенсионер“, чрез която лицата могат да направят справка за актуално състояние на изплащаните пенсии и добавки. Услугата е публикувана в рубрика „Е-услуги“/“Справки“/ „Справки по ЕГН и ПИК на НАП“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *