Отровни змии плъзнаха из селски улици и вилни зони

Отровни змии плъзнаха из селските улици и вилните зони във Варненско. През последните две седмици трима мъже и две жени от региона са потърсили медицинскапомощ след ухапване от усойници и пепелянка, съобщи пред „Труд” доц. Снежа Златева, ръководител на клиниката по токсикология във Военноморска болница. 32-годишна жена била атакувана от отровно влечуго насред улицата в родното си село, докато се прибирала към дома си. В тъмното жената не видяла пълзящата твар, докато не усетила зъбите й по крака си.

Друг от лекуваните бил ухапан при разходка в гората, а останалите трима – във вилни местности в различни краища на областта.

След поставяне на противозмийски серум пациентите бързо били стабилизирани. Тежки поражения получил само един от тях.

43-годишният мъж изпаднал в шок, а кракът му се подул до неузнаваемост. След интензивна терапия обаче бил спасен.

„Случаят е от най-тежките през последните години, но броят на ухапаните засега не е по-висок от минали лета. За щастие, през последните 25 г. у нас има само два смъртни случая от змийски ухапвания – в Пловдив и София, като пациентите са били със сериозни придружаващи болести. За всеки пострадал е важно да знае, че отровата леко трябва да се изстиска от ухапаното място и то да се измие, а след това по най-бързия начин да се търси медицинска помощ за поставяне на серум“, обясни доц. Златева.

Тя предупреди, че изсмукването на отровата и стягането на поразеното място са погрешни стъпки, които могат да доведат и до ампутация. Преди години заради оказана погрешно първа помощ пациент на клиниката останал без пръст на едната ръка.

Тежки травми по ръцете нанася и морският дракон, на чийто отровен шип се бодат предимно рибари и гмуркачи. От началото на лятото лекарите са оказали помощ на десетима пострадали.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *