4 дечица и хореографа им от Дупница вкарани в грозен скандал заради „Нощните вълци“

Деца танцьори от Самоков бяха забъркани в грозен политически скандал между русофили и русофоби, заради това, че са посрещнали „Нощните вълци“ на Путин с хляб и сол, облечени в народни носии, преди няколко дни пред храм-паметника „Александър Невски“ в София. Родители скочиха срещу ръководителя на танцовия състав „Рила“ Кирил Амбарков, който е от Дупница, защото не ги уведомил в какво събитие участват децата им. Организаторите платили 100 лв. на танцьорите за участието. Малките танцьори станали свидетели на скандала, разразил се между привърженици на Путин и русофоби. Родители, които пожелаха да останат анонимни, твърдят, че ръкопашният бой е бил на метри от децата им.

Репортер на вестник  „Струма“ се свърза по телефона с младия танцов ръководител, възпитаник на ЮЗУ, Кирил Амбарков. Разтревожен той заяви: „Не знаех, че ще участваме в такова събитие. По телефона с мен се свърза жена на име Мадлен и покани ансамбъла да посрещне рокери от чужбина с хляб и сол пред храм-паметника „Александър Невски” в София. Аз се съгласих. Взех 4 деца и ги закарах с личния си автомобил до София. Организаторите дадоха 100 лв. на танцьорите. С част от парите обядваха, другите пари си ги поделиха. Преди да заминем, трима от родителите подписаха декларации, че са съгласни децата им да пътуват до София и да участват в посрещането на рокери от чужбина. Само на едно дете майката се обади по телефона и даде устно съгласие детето й да пътува с мен до столицата. Често ни канят на всякакви събития, събори, сватби. Моите танцьори изпълниха българския ритуал „Посрещане на гости с хляб и сол“. Откъде да зная, че така ще се развият нещата. Децата бяха далече от мястото на сблъсъка на русофили и русофоби. Аз като ръководител на танцов състав зная, че децата не трябва да участват в каквито и да било политически прояви. Бях подведен от организаторите. Те не казаха, че става въпрос за политическо събитие. След този гаф ми иде да се откажа от професията си. Извиних се на всички родители, чувствам се неловко“, заяви Кирил Амбарков. Той ръководи танцови състави в Дупница и в селата от община Сапарева баня и Самоков. Той беше кандидат за общински съветник в местния парламент от листата на „Народен съюз“, но не успя да влезе в ОбС.

Случката обаче има и различен прочит, защото тя придоби гласност заради усърдието на онези медийни русофоби и протестъри, които влагат много идеологически плам, за да покажат на света колко лош е Путин. Малките танцьори от Самоков са просто косвена жертва на мръсна геополитическа игра. Да, не е редно деца да участват в политически мероприятия, но официално посещението на „Нощните вълци“ не се афишира като такова, а като инициатива за обединение на славянството и православието. А реално наистина е елемент от Путиновия РR. Но дали със същото усърдие “загрижените“ да бъдат опазени децата от руската политическа поквара щяха да реагират, ако вместо Путиновите “вълци“ бяха посрещнали с хляб и сол примерно „Прерийните койоти“ на Обама! А и да бъдем откровени, кой може да се закълне примерно, че не е виждал дечица на официални мероприятия на почти всички партии. Да, не е редно, но се прави, което не го оправдава като явление. Но проблемът е, че заради някакво фобство на децата се вменява чувство за вина, че са сторили нещо нередно, да не говорим за младия и амбициозен хореограф, който просто е искал изява за децата. Ако родителите наистина са били притеснени и смятат, че е сторено нещо нередно, защо стоят анонимни!

Вчера пред вестник „Струма“ Светлана Шаренкова, която е председател на форум „България-Русия“, бе категорична, че децата не бива да се водят на политически събития, и то без знанието на родителите. Но за конкретния сблъсък между русофили и русофоби пред храм-паметника „Александър Невски“ бе категорична, че това е било израз на ниската политическа и гражданска култура най-вече от страна на т. нар. протестъри. Тя даде за пример посещението на украинския президент Порошенко, който дошъл на власт след метеж в държавата, но въпреки това не бил посрещнат с агресия от проруски настроените българи няколко дни по-рано. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *