Жители на село изпаднаха в паника! Трупове на три коня разнасят зараза, до водохранилището са

Жителите на село Смочево, община Дупница, са изпаднали в паника заради върлуващия в селото ентероколит. Причината според тях е зараза във водата от три трупа на коне, които гният в близост до водохващането. Не се знае конете кога са починали и от какво.

Жители на Смочево на редакцинния телефон алармираха: „Има опасност от зараза, разнасяна от водата, която пием. Изкупихме минералната вода в единствения хранителен магазин. В селото цари паника”.

В момента се извършва ваксинация на преживните животни за син език и за нодурален дерматит. Все още не е вдигната забраната срещу бруцелозата, която върлува от една година в с. Смочево, откъдето тръгна опасната зараза, която порази не само животни, но и хора.

Репортер на вестник „Струма“ се свърза по телефона с кмета на община Рила Георги Кабзималски, който призна: „Завчера разбрах за умрелите коне. Обади ми се човек от Благоевград. От жителите на Смочево няма такъв сигнал. Наистина има три трупа на коне, но те са далеч от вододайната зона. Няма опасност от зараза във водата, но въпреки това съм уведомил ръководството на „Кюстендилска вода”. Уведомена е и Агенцията по храните в Кюстендил. Не се знае каква е причината за смъртта на животните. Трябва да се изследват. Конете нямат ушни марки е не се знае чия собстсвност са”, заяви кметът Георги Кабзималски.

Директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Христо Кознички коментира: „Няма постъпил сигнал за такъв случай в РЗИ. Периодично се правят изследвания на водата в цялата Кюстедилска област. До момента водата в с. Смочево не е показала отклонение от стандарта. В понеделник изпращам специалисти да изследват питейната вода в селото“, заяви д-р Хр. Кознички.

Директорът на Агенцията по храните инж. Опърлаков каза, че сигналът за разлагащите се животни е получен при него вчера около 15,30 ч. „Ще съставя комисия, която да изследва животните от какво са починали и след това ще ги загробим. Няма опасност за здравето на жителите на селото, тъй като всяка сутрин в 4,00 ч. питейната вода се хлорира на водохващането“, заяви инж. Опърлаков. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *