Майката на изчезналата преди 14 г. Деси: Ще съдя държавата за нехайство в Страсбург

„Твърдо решена съм да съдя държавата в Страсбург за нехайството й към изчезването на моето дете“. Това каза пред „168 часа“ Анжела Маринова, майка на безследно изчезналата Десислава Севдалинова. В продължение на 13 години, 11 месеца и 17 дни, тя чака телефонът да звънне. „От 22 юли, 2002 година, всяко позвъняване сякаш е заредено с думите – мамо, добре съм и си идвам при теб“, разказва Анжела, но това не се случва.

Днес Деси от малко момиче, вече се е превърнала в жена. Когато изчезва е едва 17-годишна, но към днешна дата тя е на 31 години. Всяка сутрин майката очертава деня в календар, за да знае точно колко време минава. Дори старите дрехи на момичето все още са запазени. Те стоят в стаята на Деси в пликове. Майката казва, че никога не би ги изхвърлила: „Чакам я да си дойде, и когато това стане, тя самата ще реши какво да ги прави – дали да ги раздаде, запази или изхвърли“.

 

Анжела е убедена, че дъщеря й е станала жертва на трафик на хора и е принудена да проституира в друга държава. Причината, поради която момичето не я е потърсило след толкова години, си я обяснява с възможността самата Деси вече да е майка и да я заплашват, че ако избяга ще направят нещо на детето й. Анжела и следователите обаче са убедени, че в изчезването на момичето има пръст Божидар Пеков, който днес е 40 годишен и семеен. По онова време той бил гадже на Деси и според доказателствата, е последният човек, видял момичето на 22 юли, 2002 година. Интересно обаче е, че неговата майка – Мира Пекова, в този период била действаща адвокатка и бивша окръжна съдийка. Именно поради тази причина, Анжела мисли че по случая не се работи усилено и до ден днешен Божидар Пеков, по-известен като Дари усмивката, е на свобода, въпреки че няколко пъти си сменя показанията. 

„168 часа“ направи опит да се свърже с майка му – Мира Пекова, но на място установихме, че къщата им във Видин е необитаема. Според жители на града, тя заедно с брата на Божидар Пеков, вече живеят в Испания. След изчезването на Деси, Анжела веднага се обадила на майката на Божидар и я помолила да говори със сина си за повече информация. „Веднага вдигна телефона. Каза ми, че ме разбира като майка и веднага като се видят ще го попита какво става. Чаках я цял ден да звънне и накрая аз се обадих. Когато го направих обаче чух следните думи – синът ми каквото е имал да казва, го е казал в полицията. Не ни притеснявайте повече“. След тези думи, Анжела започва да се съмнява още повече в невинността на Божидар. Сигурна е, че детето й е станало разменна монета. По думите й, въпреки финансовото положение на Пекови, момчето постоянно дължало пари на различни хора в града. При оглед в апартамента на Деси разследващите установили, че от него липсват домашният телефон, който бил изскубнат и сакът на братовчеда на Деси. Според майката идеята на този, който я е отвлякъл, била да вземе нейния сак, за да изглежда така сякаш тя сама е избягала. Проблемът бил обаче, че объркал саковете и взел грешния.

Версията на Божидар Пеков се сменя няколко пъти. Той твърди, че в нощта на изчезване я закарал до блока й, тръгнал си от тях, към 2 през нощта й звъннал и оттогава не знае какво се е случило. Проверка на разпечатките от мобилните телефони на Деси и на Божидар показала, че точно в тази нощ те са били в обсега на една и съща клетка в центъра на Видин. В хода на разследването се установява, че на следващия ден, след изчезването на момичето, Пеков залага в заложна къща бижутата на майката на Деси. Божидар казва, че били на майка му. В Пеков бил намерен и телефонът на Деси. По думите на Божидар, връзката му с Деси била само интимна и приключила 10 дни преди момичето да изчезне. Деси била обявена за издирване цели два дни по-късно.
Според адвокат Яничка Методиева това време е предостатъчно, за да се унищожат много улики.

„В багажника на колата на Божидар Пеков е намерена кръв. По такъв начин се взима проба, че не могли да установят дали тя е човешка или животинска. Намират дори и дълъг косъм в колата му, но експерти заявяват, че не може да се установи ДНК-то, защото главичката на косъма била изядена от молец. Смешно е просто“, разказва пред „168 часа“ адвокат Методиева.

„Освен това наскоро на Пеков са му върнати 11 от веществените доказателства, които при разследването са му били иззети”, споделя майката, позовавайки се на текст в делото.
Пеков е привлечен като обвиняем чак през 2010 година и задържан за 2 месеца след среща на Анжела с вътрешния министър тогава – Цветан Цветанов и главния секретар на МВР Калин Георгиев. На 24 февруари т.г. делото срещу Божидар било прекратено и отново се води срещу неизвестен извършител. Анжела обаче е шокирано от начина, по който научава за това. Чрез препоръчително писмо, на 8-ми март тя получава прокурорското решение на адрес, на който всъщност отдавна не живее.

„Брат ми съвсем случайно вижда писмо, оставено при къщата и ми звънна да ми каже, че е за мен“, казва майката, която в първия момент помислила, че е от Деси. Сега делото е върнато във Видин в полицията.

Затова Анжела е твърдо решена да съди държавата в Страсбург: „Ще го направя, защото съм разочарована от институциите, поради това, че няма сработване между полиция, прокуратура и следствие. Искам Божидар Пеков да каже истината“, казва тя. По закон делото се прекратява след 15 години. Интерпол и Европол издирват изчезнали хора до 30 години и спират. След тях, близките могат да обявят издирвания за мъртъв. „Никога няма да го направя, защото тя е жива“, казва майката. Тя лично се обадила и на секретарката на главния прокурор Сотир Цацаров тази седмица – в сряда.

loading...


„Искам втора среща с него. През 2013 година, със събрани 3000 подписа, бях при него. Той обеща, че ще се работи , но няма напредък. Делото срещу Пеков е прекратено, като му се снемат обвиненията и вече се води срещу неизвестен извършител“, обяснява Анжела. „Искам си детето, нищо повече от това“, казва тя.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *