Календарът прецаква почивките през 2017-а

След няколко години дълги празници с принадени към тях работни дни заради разположението на датите иде истински шок. Календарът догодина ни прецаква. Официалните празнични неработни дни са разположени така, че няма как да се групират в дълги почивки.

Само по Коледа и Нова година ни се събират по 4 дни, но по два от тях са си и без това почивни уикенди. Бъдни вечер ще празнуваме в неделя срещу понеделник, същото се пада и за посрещането на Новата 2018.

Народът отсега е втрещен в календара и отчита следващата година като лоша. Ако искат по-голямо сливане около официалните празници, аритметиката сочи, че единственият начин е да си изразходват доста дни от платената годишна отпуска. Или да карат на неплатена – почивка без надница.

3 март се пада в петък, което означава само три дни накуп със съботата и неделята. За разлика от тази година, когато националният празник беше в четвъртък и чрез залепването и на работния петък празнуването беше 4-дневно.

Великден пак ще се празнува 4 дни – от Разпети петък до Светли понеделник включително, но само толкова. През 2017-а Възкресение е на 17 април и не се комбинира нито с почивните дни окло 1 май, нито с Гергьовден.

Най-празничният месец май и той е кофти догодина. Само денят на труда – в петък, се комбинира в 3 почивни дни с предхождащите го събота и неделя. 6 май е в събота – никакъв кяр. А 24 май е в сряда – никаква възможност за комбиниране на деня на писмеността.

И през септември календарната схема е същата. Денят на Съединението 6 септември се пада в сряда. А Независимостта на 22 септември е в петък – все пак се прикачва в почивна тройка, но с и без това неработния уикенд.

Единствената голяма врътка догодина остава за коледно-новогодишната седмица. Но само с отпуск или с шефска „почерпка“ от няколко дни. Работните 27-и, сряда, 28-и, четвъртък, и 29-и, петък, да се слеят с Рождество и ЧНГ и така да се почива накуп от 23 декември, събота, до 1 януари, понеделник, включително.

114 ще са ни почивните дни през 2017 г., колкото са и през настоящата 2016-а. Равният брой се получава, тъй като спуснатите допълнително работни като почивни за сливане по 4-5 дни накуп се отработват в някоя събота.

Това обаче е само официално и масово не се предпочита от работодателите, освен за държавните чиновници и някои институции като банките например.

А като са прибавят и по 2-3 чисто работни дни между два близки по дати празници, настоящата 2016 г. със сигурност превъзхожда по неработене следващата 2017.

Както и да се въртят и нагласяват дните преди и след празничните, повече от 117 – максимум 123, почивни догодина няма да има. Докато през 2016 чрез отпуски и „по милост“ от работодателя могат да се докарат и до 138 дни с помощта на сливания.

Обобщеният резултат е горе-долу 120:140 в полза на настоящата година – около 20 дни бягство от работа по-малко догодина.

Само учениците намазват с 5 ваканции

Все пак има и печеливши въпреки разположението на празничните дати догодина. Пет ваканции чакат учениците най-вероятно през следващата учебна година. Но не заради календара, а заради задаващия се нов, по-облекчен стандарт за организация на учебния процес.

За първи път почивката между първия и втория срок ще бъде по-голяма от 3-4 дни и ще продължи поне седмица. Първата ваканция ще е още тази година за 1 ноември – деня на народните будители.

Втората ще обедини за учениците – за разлика от родителите им, коледните и новогодишните празници и ще свърши чак след първата седмица на януари, пише Всеки ден.

Третата пауза в уроците ще бъде 7-8 дни между сроковете и ще се нарича зимна. Както и досега, ще има и пролетна, и лятна ваканция.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *