Топ теми

Отворено писмо от кмета на Кресна Николай Георгиев

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Николай Георгиев,

кмет на община Кресна 

Уважаеми граждани на област Благоевград,

Уважаеми представители на четвъртата власт,

Дами и господа, 

Чрез многобройните материали, публикувани в печатните и електронните медии в региона през последните седмици, станахте свидетели на безсилието на един областен управител, който не се посвени в стремежа си да наложи по командно-административен път едно абсурдно и противоречащо на интересите на гражданите решение, да ми устрои „другарски съд“ с участието на моите колеги от другите общини от областта.

Като оставим настрана „демократичния“ подход и методи на г-н Бисер Михайлов, бих искал да разясня пред вас, като суверен, и пред представителите на четвъртата власт моята позиция. Дължа ви това обяснение, защото никога не съм бягал от отговорност, нито съм се срамувал от постъпките си.

И така, в какво ме упрекнаха моите колеги? Упрекнаха ме, че аз единствен съм попречил на интересите на цялата област за инвестиции във ВиК сектора, защото съм застанал на страната на моите съграждани и защото Общинският съвет в Кресна гласува против членството на нашето ВиК дружество във ВиК асоциацията на областта!!! Напомням на гражданите, на журналистите и на моите колеги, че както аз, така и те, когато сме заемали кметския пост, сме се клели, цитирам: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от… община и да работя за тяхното благоденствие“. Излиза, че аз трябваше да се срамувам за това, че съм застанал зад позицията на моите съграждани и изпълнявам дадената клетва.

В общественото съзнание, уви, се насажда твърдението, че изискването за финансиране на ВиК сектора чрез създаване на областни ВиК асоциации е изискване на „Брюксел“. Вярно ли е това твърдение? Направи ли си някой труда на намери конкретно решение, директива или регламент на ЕС, от който да е видно, че „Брюксел“ наистина иска подобно нещо от България?

Моля ви, дами и господа журналисти, направете в името на истината това усилие, защото за пореден път оправдаваме неудачни и доморасли политики с Брюксел, нанасяйки по този начин непоправими щети на авторитета на европейските институции и на Европейския съюз като цяло. Чудно ли е след това, че хората започнаха да не харесват ЕС? Нима Брекзит не беше достатъчен, за да „удари камбаната“ в главите на някои български администратори и управленци, за да престанат да го използват като „мръсен парцал“ за нечисти намерения?!

Всички твърдят, че ако ВиК – Кресна не влезе в областната ВиК асоциация, това ще лиши всички общини от инвестиции. Наистина ли е така, или отново става дума за спекулация? Не бих искал да съм в положението на моите колеги, които са били използвани като маша за прокарване на политическо решение, без дори да си направят труда да прочетат за какво иде реч. Всъщност истинският въпрос е кому е нужна тази организация мастодонт, която ще ни лиши трайно от възможността да провеждаме общинска политика във ВиК сектора, насочена в интерес на нашите съграждани? Защо да не може общините да кандидатстват за средства, а трябва да го прави друг от тяхно име? Това внушение за некомпетентност ли е? Нима управителят на ВиК-то мастодонт ще се интересува от интересите на Иван от Кресна, Стоян от Сандански или Николай от Петрич?

Да, дами и господа, говоря за защитата на личните интереси на всеки от вас. Кой, ако не вашият пряко избран градоначалник и ВиК дружеството във вашата община познават по-добре вашите нужди? Но ако няма изискване на „Брюксел“ и ако не е вярно, че едно ВиК може да попречи на финансирането на областната ВиК асоциация, защо е цялата тази олелия?

И тук достигаме до най-страшното твърдение, което надмина и най-грозните прояви на политическа ненавист и дискриминация. На 05.07.2016 г. кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов си позволи да каже: „не може 300 000 да страдат заради 3000“. И какво да правим сега, г-н Камбитов, да вземем да изселим Кресна, че да не пречи на Вашите планове ли? Или може би се усещате по кмет от другите кметове в областта и можете да менторствате по такъв арогантен начин? Заявявам Ви, че жителите на Благоевград са точно толкова български граждани, колкото и жителите на Кресна. Вашето нелепо твърдение е архаично ехо от философията на един източен диктатор, който обичал да казва „Есть человек – есть проблема, нет человека – нет проблемы“. Дотам ли сте стигнали в демократичното си израстване? Жалко за Вас и за хората, които са Ви гласували доверие, защото онзи ден им казахте, че ако интересите на 10 или 100 от тях са против интересите на 1000, те не могат да имат никаква надежда за справедливост и лична защита.

Накрая, но не по значение, бих искал да попитам всички вас: Нима на никого – гражданин, журналист или мой колега (очевидно нашият областен управител е над тези неща и затова не очаквам от него подобна реакция, въпреки че съблюдаването на закона от общините е сред основните, ако не и единствената причина, обосноваваща наличието на областни управители), не направи впечатление, че начинът, по който се организира и провежда включването на общините от Благоевградска област (а и не само тук) във ВиК асоциация, категорично противоречи на чл. 9 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА)? Напомням, че там е записано: „Общините могат да се сдружават на доброволен принцип за решаване на общи въпроси и за постигане на цели от взаимен интерес“. ДОБРОВОЛНО!!! Има ли в България закони и означават ли нещо за властимащите, или с тях доказваме единствено на „Брюксел“, че сме правова държава?

Защо не бе помислено, или както е модерно да се казва днес, не беше направена предварителна оценка на въздействието, за да се оценят ползите и вредите, преди да се създаде този „инструмент“ за разрешаване на проблемите във ВиК сектора в България, който изправя гражданите от различните общини едни срещу други и противопоставя тените интереси? Хората ли са виновни, че отстояват своите позиции и граждански права, или онзи средностатистически чиновник в министерство, на когото е наредено да разпише тази глупост и той „безмозъчно“ го е направил?

Уважаеми граждани на област Благоевград,

Нито аз, в качеството ми на кмет на община Кресна, нито общинските съветници от местните коалиции „Обединени за Кресна“, „За Кресна“ и ПП ГЕРБ в Кресна сме злодеи, които потриват ръце и искат да съсипят на всяка цена инициативата на нашия „блестящ“ областен управител, която, както разбираме, вече е погълнала стотици хиляди левове. Кресна не е против тази асоциация! Кресна е против абсурдния политикански подход, с който искат да ни натрапят едно решение, което, по всичко личи, противоречи на нашия интерес. Кресна отказва да приеме „на доверие“ голите твърдения на апаратчици, които не са доказали, че може да им се вярва. Кресна иска конкретни аргументи в подкрепа на ползите от тази асоциация и писмен ангажимент за равно третиране в нея на всички общини. В Кресна има гражданско общество, което е непримиримо към задкулисието и празните приказки на този или онзи управленец, независимо от неговата партийна окраска. Кресна иска да се развива на равна нога с другите общини в България, а органите на нашето местно самоуправление да изразяват правото и реалната възможност на нашите съграждани да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение, които законът е предоставил в тяхна компетентност (Моля вижте чл. 17 на ЗМСМА). И точно заради интересите на гражданите и върховенството на закона, (на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 от Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление) в Кресна ще бъде проведено на 31.07.2016 г. общо събрание на населението, а ден по-късно ще внеса предложение в Общинския съвет за подготовка и приемане на взетото на събранието решение.

Защото така повеляват интересите на суверена!

С уважение: Н. ГЕОРГИЕВ,

Кмет на община Кресна

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *