След 20 г. ревниво пазене на директорския стол В. Смиленов уволнен

Освободиха от директорския пост в ХІ ОУ „Хр. Ботев” бившия областен управител и заместник-кмет на Благоевград Валери Смиленов. Вчера сутринта 3-ма експерти от РИО отишли в училището, за да му връчат заповедта.

Началникът на инспектората Ивайло Златанов потвърди новината и коментира, че мотивите за уволнението са: множеството констатирани нарушения, свързани с административната дейност; дейностите по обучението и възпитанието на учениците, включително и приема в 1-ви клас; неизпълнение заповед на началника на РИО; подаване на невярна информация.

Златанов побърза да уточни следното: „Няма нищо политическо в уволнението на В. Смиленов. Ако беше така, то би трябвало да се предприемат действия срещу него още при завръщането му като директор на ХІ ОУ, а не 15 месеца по-късно”.

Шефът на Инспектората рязясни, че през периода от 15 септември до вчерашна дата в ХІ ОУ са извършени общо 12 проверки – 2 по жалби и 5 по плана на РИО, 2 по реализираните от благоевградското училище национални програми, 2, свързани с дейността на педагогическия персонал и 1, касаеща организирането и провеждането на НВО в 7-и клас.

През март на Смиленов му е наложено наказание „предупреждение за уволнение”, което той обжалва в съда.

Както „Струма” писа, през юни т.г. баба на бъдещ първокласник обвини директора на училището в дискриминация заради отказа му да запише внучето й, което е от ромски произход, за ученик. В сигнала до РИО, община Благоевград и вестник „Струма“ бабата твърдеше, че на 2 юни отишла в училището, за да запише внучето си в 1-ви клас, но директорът й заявил, че срокът е приключил и тя е закъсняла. Смиленов тогава определи жалбата като скалъпена, неотговаряща на истината и целяща да го дискредитира.

Подобен сигнал срещу Смиленов, който с кратки прекъсвания бе шеф на училището повече от 20 г., имаше и в началото на учебната година, когато друга майка от ромски произход се оплака, че въпреки дадените обещания директорът отказал да запише децата й в 1-ви и 5-и клас.

След уволнението на В. Смиленов неговите функции временно поема учителката по български език и литература в Математическата гимназия Марияна Митова, която е и сред кандидатите за директор на ПМГ. Дали при това положение учителката ще участва в конкурса за директори, предстои да разберем днес, защото 42-мата претенденти за шефските постове в 11 училища в Пиринско се явяват на писмен изпит в столицата.

Това е третото уволнение /освобождаване/ на Валери Смиленов от шефски пост за последните пет години. Черната му кадрова серия и сривът на кариерата му започна от Деня на народния будител – 2 ноември 2011 г., когато премиерът Бойко Борисов го освободи като управител на Благоевградска област и на негово място назначи тогавашния лидер на ГЕРБ в Пиринско Костадин Хаджигаев.

През март 2013 г. кметът на Благоевград Атанас Камбитов покани В. Смиленов да поеме овакантения от Жанета Жикова пост на зам. кмет по културата. Към онзи момент той се бе върнал на старата си работа като директор на XI основно училище „Христо Ботев“. На 11 март 2015 г., точно две години след назначаването му, кметът Камбитов го освободи и от своя екип след дълги болнични на Смиленов, който се оплакваше от болки в крака от стара травма.

Междувременно той изгуби и подкрепата на партията, която кариерно го лансираше – ГЕРБ. Така логично за местните избори миналата есен той я напусна и се пробва като кандидат за кмет на Благоевград от „Партия на зелените“, представлявана в областта от бизнесмена Андон Тодоров. Смиленов очаквано не стана кмет, но успя да влезе като съветник в ОбС от същата формация. Конфронтацията, която демонстрира открито с ГЕРБ обаче, бе знак, че и дните му като училищен директор на XI ОУ са преброени. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *