Внимавайте с летния секс! Ето защо

Лятото е сезон, през който хората пътуват повече и срещат различни изкушения. Те могат да доведат до неприятни последици, ако не бъдат изконсумирани разумно. Внимавайте с летния секс, вирусът „Зика“ се предава и при полов контакт, а не само от заразени комари, става ясно от информация, която бе разпространена от РЗИ – Габрово, съобщи Дарик. 

През летния сезон се увеличава трафика на хора, рискът от разпространение на територията на страната на вируса „Зика“ и на други вирусни инфекции предавани чрез комари нараства. „По последни данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, вирусна треска „Зика“ се предава не само чрез ухапване от заразени комари, но и при полов контакт. 

Болните се оплакват от болки в ставите и мускулите, обрив, повишена температура, възпаление на очите (конюнктивит). Обикновено тези симптоми отзвучават за няколко дни, а може инфекцията да протече и без симптоми. Пътуващите до засегнатите региони – Мексико, Централна, Южна Америка и страните от Карибския басейн, трябва да използват предпазни мерки за защита от ухапване от комари. Особено внимателни трябва да бъдат бременните или жените планиращи бременност. За тях е препоръчително пътуването да бъде отложено, освен ако не е крайно наложително. 

Актуална информация за заразените зони и оценка на риска е налична на страницата на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Информация за гражданите на ЕС и пътуващите до региони с местно предаване на вируса „Зика“ с последните препоръки за предпазване на бременните може да получите от личния си лекар или от сайта на РЗИ Габрово“.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *