Стрелецът в Мюнхен действал сам! Извънредната ситуация е отменена

Извънредната ситуация в Мюнхен бе отменена тази сутрин, хората имат право да се движат свободно, транспортът е възстановен и върви нормално. Полицията идентифицира убиецът от Олимпийския търговски център – 18-годишен германец от ирански произход. Той е убил 9 души с пушка или друго по-голямо оръжие и пистолет, след което се е самоубил. 16 души са ранени, трима тежко и с опасност за живота. Сред пострадалите има и деца.

Все още не са ясни мотивите на стрелеца, полицията разследва всички обстоятелства около него. Баща му е отведен за разпит.

Няма други съучастници в атаката. Многобройните очевидци, които свидетелстваха за общо трима нападатели, са взели двама цивилни полицаи за нападатели. Те са се намирали в мола по време на нападението и са погнали с оръжията си нападателя, затова хората са решили, че става дума за атака от поне трима души.

 

През цялата нощ уплашени граждани съобщаваха за стрелба на различни места в града, но това бе опровергавано. Вероятно причина за тези сигнали са това, че хората са виждали как всички в паника изпразват по нареждане на полицията улици, метрото и обществени сгради и са смятали, че и на това място има атака.

Полицията потвърди, че видеото, което един свидетел е заснел, докато разговаря с нападателя, е автентично. В него иранецът крещи, че е германец, роден в Германия, на социални помощи и е бил на лечение, след което ругае чужденците. Една от свидетелките твърди, че преди да открие стрелбата нападателят е извикал „Аллах Акбар”. Според експерти обаче, ако нападателят е убеден джихадист, тези призиви са щели да бъдат повтаряни през цялото време и да ги чуят и други хора. Други свидетели пък съобщават за викове „Гадни чужденци”.

 

В момента се претърсва жилището на убиеца. Той се преместил в Мюнхен преди две години с родителите си. Не се съобщава къде е живял преди това, но мъжът най-малкото е израснал в Германия, ако не е и роден в страната. Във видеото, снимано от очевидеца, той говори с типичен баварски акцент, съобщи „Билд”.

 

Минути след атаката полицията съобщи, че изхожда от нападение в амок. След като бе съобщено за трима стрелци обаче промени съобщенията на „подозрение за терор”, пише „24часа“. За да се класифицира един нападение като терористично трябва да има минимум трима нападатели, организирани в група, действащи с обща цел. На обяд полицията ще даде пресконференция и вероятно ще може да каже повече за мотивите.

loading...


 

 

 

 

 

 

 

 

Снимка: Ройтерс

 

Снимка: Ройтерс

 

Снимка: Ройтерс

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *