Първият частен винзавод в Сандански не успя да се разплати с македонски ексдепутат, дълг от 120 000 евро го оставя без административна сграда

Една от най-успешните частни винарни в Пиринско – санданската „Св. Врач”, която през 2014 г. получи национална награда, купа и грамота за №1 за най-добри вина, предлагани в туристическата индустрия, влезе в списъка на банковите длъжници. По тази причина се налага винарната да загуби административната си сграда, от която до момента се ръководеше бизнесът.

Съдебен изпълнител обяви за публична продан постройката с площ от 120 кв. м в местност Мухово, която заедно с терена от  9 дка под нея се продава за 58 366 лв.

Сградата е ипотекирана през 2010 г. и е с възбрана от миналия август.

Публичната продажба, която е първа в бранша в Пиринско, не е случайна. Винарска изба „Свети Врач“ ООД се прослави като първия частен винзавод, основан в Сандански през 1994 г. от санданчанина Валентин Атанасов и съдружника му Живко Костов, както и с „руска връзка”. През 2011 г. двамата бяха осъдени да платят 91 350 лева в полза на германското дружество „ВМВ Хандел“ по иск, депозиран от руския гражданин Владислав Втулкин. Втулкин ги обвини, че не са платили близо 41 тона вино по две фактури, издадени още през 2007 година. В съдебна зала стана ясно, че руснакът е бивш съдружник на Атанасов и Костов в дъщерно акционерно дружество „Винсан“ -Сандански. Преди време между тях имало договор, според който Втулкин е подсигурявал пазари на вино в Русия срещу участието си в дружеството. Това обаче не се случило, а санданчаните Костов и Атанасов взели решение да го изключат от фирмата.

Въпреки огласената информация, че през 2009 г. Владислав Втулкин е обявен за международно издирване за измами и мошеничество, длъжник е на руска банка и се издирва от руската и германска криминална служба, благоевградските съдии постановиха, че санданчаните трябва да платят сумата. Това обаче далеч не бе единственият им финансов проблем – претенции към тях предяви и бившият македонски депутат Ристе Люботенски, който поиска от санданчаните  125 000 евро – също за неплатено грозде. Благоевградският адвокат Радван Огнянов, представляващ Атанасов, тогава успя да издейства с македонеца споразумение за разсрочено плащане на огромната сума в продължение на 5 г., а като гаранция за плащането Атанасов направи ипотека на дома си и настоящата административна сграда. Срокът изтече през 2016 г., а предстоящата публична продан е индикация, че санданчани не са успели да се разплатят с македонеца, който сега е на 75 г.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *