Работниците в ТЕЦ-а и мината на Хр. Ковачки в Бобов дол принудени да излизат в болнични, за да хранят семействата си с обезщетенията от НОИ, заплатите им се бавят над 2 месеца

Работници в предприятията в Бобов дол на енергийния бос Христо Ковачки масово взимат болнични. Причината е, че изплащането на заплатите се бави по два месеца, със закъснение се дават и ваучерите за храна. Работещите в ТЕЦ „Бобов дол” преди дни са получили ваучерите за храна за месец април.

Работниците предпочитат да излизат в болнични и да се издържат с парите от НОИ. Заради бума на болнични изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол” Емил Христов е поискал проверка в ТЕЛК в Дупница. От НОИ също проверяват достоверността на болничните листове.

Репортер на „Струма“ потърси за коментар на ситуацията директора на ТЕЦ-а. Е. Христов. Ето какво заяви той: „Много работници взимат болнични, това пречи на работата на предприятието. Причината за забавяне на заплатите е, че допреди половин месец ТЕЦ-ът работеше само с един блок, но вече работят и двата блока“.

С двумесечно забавяне получават заплатите си и миньорите от „Въгледобив Бобов дол“ АД. Там положението е същото като в ТЕЦ-а – масово миньорите си взимат болнични, за да получават обезщетение от НОИ.

В същото време РИОСВ – Перник започна проверка на почвата в селата около ТЕЦ „Бобов дол“ след сигнал на неправителлствени организации, че има вероятност тя да е пропита с вредни вещества, бълвани от ТЕЦ „Бобов дол“ в продължение на години, и да е опасна.

Както „Струма“ писа, ТЕЦ „Бобов дол“ бе глобен от РИОСВ – Перник заради липсваща сероочистващата инсталация, която да улавя вредните емисии, които бълва ТЕЦ „Бобов дол“. Едва след това тя бе монтирана.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *