Тенис турнирът „Струма къп“ събира деца и родители на емоционален празник на кортовете на ЮЗУ с щедри награди за победителите, организаторите с амбиция да стане национален

За втора поредна година вестник „Струма“ и УСК „Академик“ – Благоевград организират турнир по тенис за деца и родители – „Струма къп“. Още със старта си миналата година „Струма къп“ се превърна в истински тенис празник, а присъстващите аплодираха идеята на най-големия регионален вестник „Струма“ да събере деца и родители да се състезават и да споделят общата си любов към тениса. За предстоящата съвместна инциатива и за приоритетите в работата на клуба-съорганизатор УСК „Академик“ разговаряме с двамата треньори по тенис доц. д-р Даниела Томова и Калин Анастасов. 

– Защо Българската федерация по тенис сочи УСК „Академик“ като пример за работа с деца?

К. Анастасов: – Причините са две. От близо 20 години УСК „Академик“ участва в програмата на международната тенис федерация /ITF/ „Тенисът в училище“. Реализираме я съвместно със 7-мо СОУ „Кузман Шапкарев“ и на година в нея се включват до 200 деца. Това е наистина уникално. Най-радостното е, че интересът не намалява, а точно обратното – децата идват и играят тенис с огромно желание. Работим по начин, които им се харесва, и за много деца това са любимите им часове.

Доц. Д. Томова: – Другата причина е, че през миналата година участвахме и в проекта на БФТенис „Тенисът – спорт за всички“. В продължение на 3 месеца два пъти седмично деца до 12-годишна възраст получиха начална подготовка по тенис. Тази година участваме в две програми на Министерството за младежта и спорта (ММС) за безплатно обучение на деца от 7 до 12 г. – „Тенисът – спорт за всички“, пак чрез БФТ, и „Спорт за деца в свободното време“. В тези програми участват около 70 деца от 7-мо СОУ „Кузман Шапкарев“ и от 3-то ОУ „Димитър Талев“.

К. Анастасов: – Бих искал да допълня, че заниманията са безплатни и ако някое дете (7-12 г.) иска да играе тенис, сега, през лятната ваканция, родителите могат да се обърнат към нас.

– Какви са приоритетите в работата на УСК „Академик“?

К. Анастасов: – Идеята на тези програми е да „запалят“ децата за тениса. И това наистина се случва. Много от тях продължават да се занимават с тенис след края на програмите. Освен това имаме картотекирани 22-ма състезатели до 18 години. Според изискванията на федерацията участваме на минимум 2 държавни отборни първенства на година. Сред най-перспективните ни състезатели е осемгодишната Ива Иванова, която спечели три регионални турнира в най-големия регион София и международен турнир „Роял къп“ в к.к. Албена. Големи са очакванията ни и за Мартин Иванов, който е на 6 години, но има спечелени мачове при 8-годишните деца и едно призово 4-то място на международния турнир „Роял къп“ в Албена.

Доц. д-р Д. Томова: – Успоредно с масовия спорт наблягаме и на състезателната дейност и високото спортно майсторство. От две години развиваме и тенис за хора в инвалидни колички. Искам да подчертая, че това се прави благодарение на разбирането, което проявява ръководството на ЮЗУ „Неофит Рилски“, предоставяйки безплатно тенис кортовете, и с доброволния труд на треньора в клуба Илиан Анастасов. Освен за тренировъчната дейност на тези хора университетското ръководство предостави беазплатно базата и за два лагера на националния отбор.

Тази година проведохме и Клубна тенис лига с участието на 44 деца, разделени на 11 отбора. Изиграха се за два месеца 128 мача.

Като говорим за приоритети, амбицията ни е да продължим да поддържаме високото ниво на работа. В този смисъл ръководството на УСК „Академик“ и ние, треньорите, работим за доброто име на университета и сме единственият тенис клуб в Югозападна България с категория.

– Какво означава това?

К. Анастасов: – В списъка на БФТенис в България има 136 клуба по тенис. От тях само 25 изпълняват всички изисквания на федерацията и са разделени в три категории, а останалите 111 клуба са наблюдатели. Това означава, че отговаряме на изискванията на Българската федерация по тенис за брой състезатели, материална база, лицензирани специалисти, участия в състезания, домакинстване на турнири…

– Като говорим за „запалването“ по спорта, колко от децата продължават да се занимават с тенис след приключване на програмите?

Доц. д-р Д. Томова: – Миналата година от 50 деца, включени в програмата „Тенисът – спорт за всички“, една трета, или 15 от тях, продължиха да се занимават с тенис, дори някои от тях са картотекирани като състезатели на клуба.

– Какво е нивото на тениса в страната ни и защо в последно време няма изявени български тенисисти?

К. Анастасов: – Нивото на тениса в страната ни с малки изключения е ниско и причините са известни. Цели набори деца ги няма в ранглистата. Ще ви дам един пример. През 1986 год. в България имаше 13 тенис клуба, а ранглистата до 14 год. включваше 186 състезатели. Тази година при 136 тенис клуба в същата ранглиста има 132-ма състезатели. Спортно-състезателната дейност на децата в тениса е пряко свързана с отношението на родителите към тях и тениса, а високи постижения се постигат където има любов към тениса в цялото семейство. Обикновено родителите дават „началния тласък“ на децата си да се занимават със спорт и те трябва да го поддържат.

– Във връзка с това вие провеждате редица инциативи. Какво предстои?

Доц. д-р Д. Томова: – Наред с учебната и тренировъчната работа в края на програмите ние провеждаме турнири, за да стимулираме децата и да им дадем повече емоции. Предстои регионален турнир по тенис за момичета и момчета до 14-годишна възраст, който е от календара на БФТенис, регион София. Този турнир се организира съвместно с вестник „Струма“, който осигури големи награди за призьорите. Например победителите в турнира ще получат ваучер за 100 лв. от Мтел, класиралите се на второ място – за 70 лв, а на трето – за 40 лв.

По идея на екипа на вестник „Струма“ за втора година ще се проведе и семеен турнир по двойки за деца и родители „Струма къп“. Отборът (двойката състезатели) се състои от един родител и дете до 9-годишна възраст. За тях са осигурени същите награди, както за регионалния турнир.

– Семейният турнир „Струма къп“ събра много почитатели на тениса миналата година. Какви са очакванията ви сега?

К. Анастасов: – Да, наистина е радващо, че тази съвместна инциатива има голяма популярност. Миналата година в „Струма къп“ се включиха 56 участници – деца и родители. Някои от участниците питат и сега кога ще се проведе турнирът, така че очакваме интересът към него тази година да е още по-голям. Всъщност, въпреки че има състезателен характер, „Струма къп“ е един празник на тениса, изпълнен с много положителни емоции. За децата са осигурени напитки, лакомства и награди. Надяваме се, че със сериозния ни партньор в лицето на вестник „Струма” ще успеем да популяризираме тениса в още по-голяма степен и ще зарадваме много семейства.

Турнирът за семейни двойки „Струма къп“ ще се проведе на 27.08.2016 г. от 9.00 ч. на кортовете на ЮЗУ „Неофит Рилски“, а регионалният турнир ще бъде на 27-28 август /събота и неделя/.

– Къде и как могат да се запишат желаещите да участват?

К. Анастасов: – Записването на семейни двойки за турнира „Струма къп“ може да стане предварително на телефоните на клуба и на място. За регионалния турнир желаещите трябва да се интересуват в клубовете си, където ще имат изпратена наредба.

И ние, и вестник „Струма“ сме с амбицията да наложим и утвърдим турнира „Струма къп“ като национален тенис празник. Има възможност клубовете в страната също да подемат инциативата и да организират подобни тенис празници по региони. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *