Неободими продукти:
- брашно 400 грама
- кисело мляко 100 грама
- вода 150 мл
- бакпулвер 2 чаени лъжици
- сол 1/2 чаена лъжица
- зехтин 6 супени лъжици
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесвате сухите съставки – брашно, бакпулвер, сол и разбърквате. В средата изсипвате киселото мляко, водата и зехтина, след което замесвате тесто. Първоначално разбъркайте с дървена лъжица, после – с ръце. Може да използвате и кухненски робот за замесване.
Полученото тесто разделяте на 6 или 8 топчета, в зависимост от това, колко големи искате да са пърленките. На поръсен с брашно плот, разточвате всяко едно от топчетата, като не е необходимо получената пърленка да има правилна форма.
Загрявате тиган с незалепващо покритие за силен огън. Слагате всяка една разточена пърленка в тигана и запичате за 2-3 минути, докато на повърхността на неизпечената страна се появят балончета. След това обръщате пърленката и изпичате за още 2-3 минути, или докато пъленката добие желания от вас загар. Сервирайте топли, а най-вкусни пъленките са, когато са намазани с краве масло.
