Пърленки на тиган

Неободими продукти:

  • брашно 400 грама
  • кисело мляко 100 грама
  • вода 150 мл
  • бакпулвер 2 чаени лъжици
  • сол 1/2 чаена лъжица
  • зехтин 6 супени лъжици

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесвате сухите съставки – брашно, бакпулвер, сол и разбърквате. В средата изсипвате киселото мляко, водата и зехтина, след което замесвате тесто. Първоначално разбъркайте с дървена лъжица, после – с ръце. Може да използвате и кухненски робот за замесване.

Полученото тесто разделяте на 6 или 8 топчета, в зависимост от това, колко големи искате да са пърленките. На поръсен с брашно плот, разточвате всяко едно от топчетата, като не е необходимо получената пърленка да има правилна форма.

Загрявате тиган с незалепващо покритие за силен огън. Слагате всяка една разточена пърленка в тигана и запичате за 2-3 минути, докато на повърхността на неизпечената страна се появят балончета. След това обръщате пърленката и изпичате за още 2-3 минути, или докато пъленката добие желания от вас загар. Сервирайте топли, а най-вкусни пъленките са, когато са намазани с краве масло.

    Подобни новини

    Остави коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *