Акушерката с 32-г. стаж М. Солакова стана баба на прекрасен юнак Илия, с четвърто внуче я зарадва дъщерята Ивана Янева, юрист в община Благоевград

Акушерката с 32-годишен стаж в благоевградската болница Мария Солакова стана баба на прекрасен 4-килограмов юнак Илия. С четвърто внуче я зарадваха дъщерята Ивана Янева, юрисконсулт в община Благоевград, и зетят инж. Кирил Янев, служител в БТК. Бебенцето изплака в ръцете на болничния директор д-р Огнян Митев, в екипа бяха акушер-гинекологът д-р Ели Константинова и анестезиологът д-р Любомир Димитров.
Първа прегърна внучето си бабата, която с умиление сподели, че вълнението й е силно, както и при раждането на другите три внучета. Трепетът от раждането на нов живот остава въпреки дългогодишния стаж в родилна зала, каза акушерката Мария Солакова и допълни, че в същата родилна зала е поела първия си дъх и дъщеря й Ивана. За нея раждането е второ, тя е майка и на 4-годишна дъщеря.
„Чувствам се прекрасно, раждането протече със спинална упойка и имах възможност да изживея вълнуващия момент, чух първия плач на бебето и веднага ми дадоха да го видя, гушнах го и го сложих на гърдите си“, каза родилката. Минути след раждането Ивана разказа: „Определено се чувствах притеснена, както е при всички. Раждането протече гладко, нямах никакви оплаквания след упойката – главоболие или друго, знам, че някои майки чувстват дискомфорт месеци след раждането. Веднага след като бях настанена в стаята, след 20-ина минути започнах да усещам, вече се и раздвижих. Така че препоръчвам на бъдещите родилки, при които не се налага обща анестезия по медицински показания, да изберат спинална упойка. Така няма да пропуснат първия контакт с бебето си веднага след появата му на бял свят. Нека се доверят на съвета на лекари, а не на съвети по интернет. Благодаря на анестезиолога д-р Димитров и на целия екип на акушеро-гинекология и неонатология /отделението за новородени/ за проявения професионализъм и отзивчивост“, заключи Ивана Янева.
19 бебенца са родени за 3 дни в МБАЛ – Благоевград, всички са доносени, има само едно момченце, което е изродено по спешност през нощта и е под интензивните грижи на специалисти, то е с тегло 1,800 кг, съобщи началникът на неонатология д-р Райна Калпазанова.
Добрата новина от родилна зала в акушеро-гинекология е, че вече работи нова анестезиологична апаратура. Медицинската техника е последно поколение, стойността й е 40 000 лв., каза началникът на реанимация д-р Любомир Димитров и допълни, че още три операционни зали – хирургия, ортопедия и урология, са оборудвани с модерна анестезиологична апаратура от Министерство на здравеопазването.
СЛАВА ИВАНОВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *