Благоевградчанка с драматично писмо до „Струма”! Илонка Чучкова: Мили хора, ако имате възрастен болен човек, оставете го да агонизира вкъщи, ако потърсите лекарска помощ и умре в болница, диагнозата ще е Ковид-19

Благоевградчанката Илонка Чучкова, която е носител на приза „Жена на годината”, изпрати в „Струма” драматично писмо с молба то да стане достояние на повече хора като „сигнална лампичка” в ситуацията с Ковид-19. Публикуваме писмото й без редакторска намеса.

Мили хора, обръщам се към всички вас, ако имате възрастни и болни родители, оставете ги да агонизират и умират вкъщи!!! Защото ако потърсите медицинска помощ и не дай си боже умрат в медицинско заведение, диагнозата ще бъде Covid – 19, след което вие ще бъдете арестувани /карантинирани/ за 14 дни и лишени от правото да изпратите близкия в последния му път. Аз допуснах тази грешка и си платих жестоко. Нека накратко Ви разкажа моята история:
Майка ми беше на 83 години и от шест месеца с тежка форма на деменция, почти неподвижна, прикована на легло. Самата аз съм с детска церебрална парализа, на инвалиден стол, за да се грижа за нея, работех и плащах на други лица, за да я обгрижвам. На 6.09.2020 г. сутринта тя започна да кашля и имаше температура 37.2 градуса. Обадих се на личната лекарка по телефона и тя каза, че заради пандемията не може да дойде да я прегледа и ми каза какъв антибиотик да взема. Започнах да й давам лекарството, но то не даде никакъв резултат – тя продължаваше да кашля и да вдига температура от време на време 37.2 -37.8. Обадих се втори път на личната ми лекарка на 09.09.2020 г., тя ми каза да взема втори, по-силен антибиотик или да се обадя на 112, за да дойде медицинско лице да я прегледа. Взех и този антибиотик, той също не помогна, майка ми агонизираше и се задушаваше, издържах още едно денонощие да наблюдавам нейната агония, защото знаех, че ако дойдат да я прегледат, непременно ще поставят диагнозата Covid-19.

На 10.09.2020 г. майка започна непрекъснато да ме моли да й помогна, тогава не издържах и се обадих на 112. Дойдоха да я прегледат, сложиха й кислородна маска и тя пое с облекчение глътка въздух. Приеха я в болница с диагноза двустранна бронхопневмония в същото отделение, в което са настанени и заразените с коронавирус, но в отделно помещение. Взеха й тест, на следващия ден казаха, че е положителна. Попитахме дали ние като нейно семейство трябва да се карантинираме, отговориха, че не е необходимо, след като нямаме симптоми.

На следващия ден, 12.09.2020 г., се обадих в отделението към 11.00 ч., за да попитам за състоянието й, женски глас ми отговори, че за съжаление тя е починала в 9.30 ч. Тази жена каза колкото е възможно по-бързо да отидем и  подпишем документите, за да я свалят в моргата. С електрическия инвалиден стол отидох с племенника ми в болницата, за да оформя документите, и в този момент сваляха тялото й в черен чувал на носилка, не го отвориха, за да видя за последен път лицето й. Пред отделението излезе жена, която не беше екипирана, без маска и ръкавици, изказа ни съболезнования и ни подаде да подпишем документ за отказ от аутопсия.

Не правете тази грешка и не подписвайте в никакъв случай този документ, защото след това не може да се защитите. Тази жена попита дали искам вещите на майка ми, сигурно съм отговорила да, защото донесоха жълт пакет с нейните вещи. Взехме го, свалихме го до входа на болницата и изведнъж ми светна червената лампичка – та това са заразени вещи, върнахме ги обратно в отделението, за да ги унищожат.

Посетихме погребална агенция и платихме за два ковчега, защото майка ми е била заразена. Един час след като се прибрахме от погребалната агенция, ни се обадиха от РЗИ – гр. Благоевград и ни казаха, че сме карантинирани, защото сме контактни с положителна на Covid-19 и нямаме право да напускаме дома си. На въпроса кой ще организира погребалната церемония отговориха да се обадим на други близки, но на нас не ни позволиха да присъстваме.

Така аз и баща ми, който е на 88 години и живя заедно с майка ми цели 62, не можахме да я изпратим в последния й път. Това е страшна и жестока болка.
Прости ми, майко!!! Ти беше най-достойният и скъп за мен човек!!! Липсваш ми!!!
Ти на 22 години разбра за тежката диагноза на дъщеря си – ДЦП, но не се предаде и създаде от мен човек, който работи и се грижи за себе си и другите.
Дълбок поклон пред тебе, майко!!!

Разказах тази история не да ви разплаквам, а да споделя с вас извода, до който достигнах – здравната система в България, а може би и в цяла Европа, се радва не на здравите хора. Лечебните заведения получават повече пари не за оздравелите, а за починалите. Затова може би се връщат вещите на починалите от Covid-19 на близките, по този начин заразата се разпространява безпрепятствано.

ИЛОНКА ЧУЧКОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *