Български туристи напълниха хотелите в Банско за празника, 4- и 5-звездните отчетоха пълна заетост

Предимно българи са туристите, които посрещнаха Трифон Зарезан и празника на влюбените в хотелите в Банско. 4- и 5-звездните хотели и комплекси отчетоха пълна заетост през уикенда. Туристите признават, че не само карането на ски и ползването на СПА център, но и отворените ресторанти към хотелите, въпреки ограниченото работно време до 22.00 часа, са една от причините да бъдат в Банско за уикенда.

„След всичко, което ни се случи миналата година, предпочитаме на празника да сме навън някъде. Има някакво притеснение, но все пак хората, които са дошли, са с тяхна, вътрешна отговорност“, каза в TV ефир Анелия Кирилова.

„Когато всички взимаме мерки, за да се предпазим – дезинфектанти, маски, мисля, че няма да има проблем“, заяви Аврам Кирилов.

„Мерките са на ниво. Спазват се“, коментира Стела Николова.

От Съюза на туристическия бизнес в курорта отбелязват, че през този зимен сезон силно е развит така нареченият „уикендов туризъм“. Банско е един от най-предпочитаните курорти този сезон и през последните седмици беше пълен с туристи от Румъния, Турция и Сърбия. Хотелиерите обаче очакват чуждите туристи да спрат да идват заради ситуацията с коронавируса и ще разчитат на българските.

„Политиките, които определя всяка страна – дали има карантина, дали няма, и PCR тестовете – те създават затруднения, защото изисква много време или оскъпява почивката, специално на чуждите туристи и съответно се наблюдава отлив от тях“, обясни Надежда Атанасова, която е маркетинг мениджър на хотелски комплекс.

„България има уникалния шанс в рамките на този сезон, ако приключи с една констатация, че не е имало рискове, че все пак е имало хора, които са изкарали добре, да бъде припозната като една добра, безопасна туристическа дестинация и за в бъдеще“, каза председателят Димитър Маргаритов.

Цените в Банско тази година са в голям диапазон, в зависимост от категорията на хотела и услугите, които предлага. Стая в къща за гости може да се намери за 60 лв. на вечер, а в луксозен комплекс е за около 400 лв.

ИВАН ПЕТРОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *