Доведоха с белезници даяджиите Е. Гоцев и П. Денишев да свидетелстват в съда, часове по-късно ги освободиха срещу 10 000 лв. гаранция

Обвинените за корупция даяджии Евтим Гоцев и Петър Денишев, които бяха освободени срещу парични гаранции от 10 000 лв., вчера бяха доведени с белезници в Районен съд – Благоевград. Двамата бяха призовани  като свидетели на делото на транспортна фирма, която обжалва наложената й санкция. Евтим Гоцев потвърди, че актът за административно нарушение е съставен от него и след два-три въпроса от съдията и адвоката бе изведен от съдебната охрана.

В четвъртък Апелативният специализиран наказателен съд промени мярката на Гоцев и Денишев от „задържане под стража“ в парична гаранция от 10 000 лв., но близките им не успяха още същия ден да преведат сумата в банката. Това стана вчера и така след два месеца и половина те напуснаха следствения арест на „Г.М. Димитров“, но в килията останаха колегите им Димитър Занков, Никола Панов, Георги Глинджурски и Димитър Туджаров.

Припомняме, че 10 инспектори бяха обвинени за участие в организирана престъпна група за получаване на рушвети от транспортни фирми от началото на 2017 г. до април 2018 г. след операцията на ГДБОП и Спецпрокуратурата на 24 април в ДАИ – Благоевград. Първоинстанционният Специализиран наказателен съд  пусна под парични гаранции от 5000 лв. Ангел Янчев, съпруг на спецпрокурорката Ирина Арменова-Янчева, братът на главния секретар на Министерството на транспорта Росен Марков, Бойко Ханджийски, ексшеф на ДАИ – Благоевград, който за кратко беше вр.и.д. на ДАИ – Кюстендил, и Красимир Иванов. Четиримата са със същото обвинение, както и другите шестима, но изглежда, че има изключение от правилото „всички са равни” и има „по-равни”, коментираха парадокса адвокатите на другите даяджии, които останаха зад решетките.

Любопитното беше, че прокуратурата след това не протестира паричните гаранции пред въззивния съд. Шестимата задържани даяджии обжалваха мерките си пред Апелативния специализиран наказателен съд. По време на заседанието на един от обвиняемите – Евтим Гоцев, му прилошава и припада. Извикан е екип на Спешна помощ и след като е прегледан, е включен на система. Въпреки влошеното му състояние и обясненията на съпругата му, че има проблеми със сърцето, магистратите не се трогват, продължават заседанието и накрая Евтим Гоцев е изнесен на носилка от медицинския екип с указание на дежурната лекарка за болнично лечение.

От здравословни проблеми се оплакват и другите задържани инспектори, но съдиите са безкомпромисни и оставят всички до един в ареста. Седмица след това по искане на Спецпрокуратурата 10 инспектори от Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Благоевград бяха отстранени от съда от работа заради предположението, че ще създадат пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Припомняме, че при зрелищна операция на 24 април първоначално бяха арестувани 30 човека, от които 10 бяха обвинени. Даяджиите били поставени от няколко месеца под наблюдение със СРС-та, като вероятно са монтирани „бръмбари“ и в сградата на ДАИ, тъй като разследващите твърдят, че е имало специална стая, наречена „Гълъбарника“, в която инспекторите си поделяли парите от рушветите, които достигали до 1200 евро на ден.

Според наблюдаващия спецпрокурор Петър Белчев мизата за транспортните фирми е била 300 и 600 евро, за да им бъдат съставени актове за по-леки вместо за по-тежки закононарушения след проверките на пътя. Налаганите глоби били в размер на 200-300 лева. Подкупите в размер около 300 евро на фирма били поставяни в пликове, които са поднасяни под документите за представяне. В края на работния ден събраните пари се разпределяли между инспекторите.

Много от изнудваните транспортни фирми са чуждестранни и давали пълни правомощия на счетоводни фирми. В една от фирмите шефът е отказал да даде подкуп, а служител на счетоводната компания е плащал лично. За един ден общите събирани суми са около 1200 евро, като работели минимум два проверяващи екипа на ДАИ от по двама души. За схемата разказал един от даяджиите – Красимир Механджийски, който в замяна на оказаното съдействие не е привлечен като обвиняем, а станал свидетел на обвинението. В списъка на подкупните служители фигурирал и Райко Динев, който след акцията е приет за специализирано  болнично лечение.

След като 10 инспектори бяха отстранени от работа, на тяхно място бяха командировани служители от други места, а начело на ООАА – Благоевград застана държавният инспектор Димитър Бонков от Главна дирекция „Автомобилна инспекция“.

ИЛИЯНА ИЛИЕВА

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *