Животновъдите от Разлог и Банско обраха наградите на изложението за български породи животни, популярният Мимо с четири първи места с дългокосмести кози

Животновъдите от Разлог и Банско обраха наградите на провелото се този уикенд изложение за български породи животни. Своеобразен рекорд постави Димитър Кехайов от Банско, известен в региона като Мимо, който участва с пет животни и си тръгна с четири първи места от различните категории.

Младият мъж влезе в новинарските емисии през 2017, навръх Нова година, когато на кукерския фестивал в Банско се появи с костюм с дължина на косъма 105 сантиметра и направи истински фурор. Няколко месеца по-късно той продаде атрактивния кукерски костюм и сподели, че следващият ще бъде още по-хубав. Към момента той отглежда едни от най-елитните животни от породата „Калоферска дългокосместа коза“ и с тях вчера грабна призовите места в четири от категориите.

„Близо 15 години се занимавам с кози. В момента имам 18 и ги гледам вкъщи на ясла, не са на паша. Сам се грижа за тях, а за прибирането на сено ми помага едно момче. Няколко от животните, които гледам в момента, са за нов костюм, имам и няколко прибрани кожи вече”, сподели Мимо, а на въпроса не е ли трудно за млад човек като него да се занимава с отглеждане на кози, той каза: „Когато любовта към животните е силна, не изпитваш трудност“.

С първо място си тръгна и Славчо Чилев от Разлог, чието животно спечели надпреварата при младите пръчове до 2 години. Мъжът сподели, че отглежда кози от 30 години, всички са мъжки, а броят им обикновено е 7-8 животни. Седем е и броят на кожите, от които се прави костюм.

„Има една легенда. Седем дни има в седмицата, седем кожи са необходими за изработката на един костюм. Направил съм над 10 костюма. Мераклия съм за Старчевата и затова отглеждам кози, най- вече заради кожите. Шием костюми и обличаме децата”, сподели Славчо Чилев.

При овцете сред медалистите се нареди и другият известен животновъд от Разлог – Александър Коцаков-Сани. Негови животни спечелиха едно първо и едно второ място. Сред златните медалисти се нареди и Лазар Дурчов от Банско.

Безспорно най-атрактивно бе изложението на конете. При тежковозите медалите останаха при домакините от Разлог, които са известни със страстта си към породата. При кобилите първите три места спечелиха четириногите на Иван Джолев, Костадин Коцаков и Атанас Грънчаров, а при жребците призовите места завоюваха Костадин Коцаков с кон Мавър – първо място, Георги Иванов с кон Сибир – второ, и Антон Рачев с кон Вито – трето място.

Истинска наслада за присъстващите на изложението бе представянето на породата Дунавски кон, където хората имаха възможността да видят шампиона на България и медалист от Унгария – жребеца Такис, който е собственост на Асоциацията на коневъдите в България. Извън първоначално обявените породи зрителите имаха възможност да видят и типичен представител на андалуската порода коне, която е една от най-старите чистокръвни породи. Единственият представител на породата – осемгодишен бял жребец, собственост на конна база във Велинград, направи истинска атракция на манежа, демонстрирайки редица конни ходове. Той също си тръгна с купа. Породата е известна като Кралски кон на Европа, тъй като е била високо ценена от аристокрацията заради смелостта си като боен кон.

Също извън първоначално обявените породи животни на изложението бяха представени и две понита, собственост на младото момиче от Разлог Мария Манзурова.

Своето подобаващо място на изложението получиха и птиците. С купи в тази категория си тръгнаха Мирослав Дамянов от Разлог за отглежданите от него декоративни гълъби. Съгражданката му Надя Велева грабна купата за кокошки от породата Бреговска джинка. Купата за опазване, отглеждане, размножаване и разпространение на местна порода Бантамка – силно застрашена от изчезване, известна като Югозападна джинка, бе присъдена на Костадин Левенов от Баня.

Участниците бяха оценявани от жури, в чийто състав влязоха преподаватели от Аграрния университет в Пловдив.

Изложението приключи с изложба на българско овчарско куче. Там бяха излъчени победители в няколко категории, а първенците от всяка от тях се бориха за титлата „Шампион на изложението”. При женските на финала отиде кучето на Ивана Димитрова от Разлог, а при мъжките – кучето на Костадин Коцаков, което бе обявено и за шампион.

Форумът бе открит от Венцислав Гърменов, временно изпълняващ длъжността кмет на община Разлог, който пожела успех на участниците в надпреварата. Паузите между дефилето при различните категории животни бяха разнообразени от танцьорките от „Пирински наниз“ – Разлог.

Изложението се провежда за втора поредна година и събра любители на българските породи животни от цялата страна. То е част от поредицата мероприятия по повод празника на Разлог и се организира от местното сдружение ДВАЛ – Разлог и със съдействието на община Разлог.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *