Здравният министър: Локдаунът няма да има ефект,би изкарал хората на улиците

Евентуален локдаун няма да има ефект. Това заяви в ефира на Българското национално радио здравният министър Костадин Ангелов.

„В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект. В момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект“, каза той.

Ангелов припомни, че при затварянето през месец март правителството е понесло множество обвинения по посока на това, че подобен локдаун вреди на психическото състояние на хората.

„При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици – при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална“, категоричен беше министърът на здравеопазването.

Ангелов обясни още, че до края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой бързи антигенни тестове ще влезе в здравната система.

„Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение, поясни министърът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *