Какво става с тялото ни, ако не ядем сол

Оптималната норма сол за здрав възрастен е 15 г на ден. Десет грама попадат в организма ни като част от готовите продукти, така че само 5 грама може да се консумират допълнително при приготвяне на храната.

Имаме ли полза от солта?

Натриевият хлорид (официалното наименование на солта) помага за усвояването на много вещества, участва в образуването на костни и мускулни тъкани, регулира кръвното налягане, дава антисептичен ефект върху бактериите по време на гнилостни процеси в организма. Солта съдържа натрий, липсата на който може да доведе до нервно-мускулни нарушения и източник на хлор, който е необходим за производството на стомашен сок.

С какво да я заменим?

• Цитрусов сок. Важно е да се използва само прясно изцеден. Лимон и лайм – за пържени зеленчуци и салати, портокал и грейпфрут – в заливки за салатите.

• Подправки. Кърито е чудесно за пилешко или друго не мазно месо. Магданоз и копър ще подобрят вкуса и аромата на рибата и морските дарове. Не забравяйте за червения пипер, кимиона, ригана, провансалските билки, кориандъра.

• Лук и чесън. Между другото, лукът може и трябва да бъде карамелизиран – пържен с добавена захар.

• Ламинария. Изсушените или пресни водорасли не само ще придадат на храната солен вкус, но и ще доставят необходимата порция йод в тялото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *